Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 27

Bebelușul tău e mega-activ, primești ghionturi din burtică atât dimineața, la trezire, cât și seara, înainte de culcare. Trebuie să fii foarte atentă la mișcările fătului și la eventuale contracții, deoarece ar putea fi semnele unei nașteri premature.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Lungimea fătului este de 4 ori mai mare decât la 12 săptămâni, iar greutatea lui se va tripla în săptămânile ce urmează. Creierul bebelușului este mult mai activ, datorită creșterii numărului de neuroni. Dacă simți unele impulsuri din burtică, să știi că piciul tău sughite. Fătul doarme și se trezește la intervale regulate. Face mișcări mai ample și mai coordonate și poate mișca lejer din toate articulațiile.

O veste bună pentru tine este legată de faptul că organele genitale ale bebelușului s-au format în totalitate și este momentul să mergi la medic pentru a afla sexul copilului sau copiilor dacă ai sarcină gemelară. În următoarele 13 săptămâni copilul va trece prin multe etape de dezvoltare și ar fi bine să faci tot posibilul să păstrezi cât mai mult timp sarcina.

Un bebeluș născut prematur la aceasta vârstă a sarcinii va necesita mult timp îngrijire medicală de specialitate. El nu va putea probabil să respire singur, nu își va putea regla temperatura corpului și nu se va putea proteja singur împotriva infecțiilor.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Te simți obosită și lipsită de forțe, principala cauză fiind greutatea pe care o porți în cavitatea abdominală și care exercită presiune asupra vaselor de sânge, care sunt suprasolicitate și destul de prost oxigenate.

Poți simți o anumită presiune la nivelul sânilor, dar nu te panica, pentru că este perioada în care sânii se pregătesc pentru producția de lapte. Temperatura bazală este mai ridicată, iar dacă ai dureri la nivelul pelvisului de fiecare dată când faci efort fizic, ar fi bine să renunți la aceste activități și să consulți medicul.

Simptome pe care n-ar trebui să le eviți:

  • Mărirea cantității scurgerii vaginale.
  • Presiune în zona pelviană, crampe abdominale severe și mai mult de patru contracții într-o oră.
  • Fătul se mișcă sau lovește mai puțin decât de obicei.
  • Orice umflătură a feței, a degetelor, umflarea severă și bruscă a picioarelor și gleznelor.
  • Senzație de leșin, amețeală, palpitații sau bătăi rapide ale inimii. 
  • Constipație severă și durere abdominală sau diaree care durează mai mult de 24 de ore.
  • Durere puternică și persistentă de cap sau orice durere de cap însoțită de tulburarea vederii, greutate la vorbire sau amorțeală.

Dacă ai una sau mai multe simptome, ia imediat legătura cu medicul!

Sfaturi utile:

  • Consumă mai multe cereale și legume, deoarece bebelușul are nevoie de suplimente nutritive. 
  • Consumă mai multă apă, pentru a preveni infecțiile urinare.
  • Nu uita să mănânci sănătos și să îți iei regulat vitaminele și fierul pentru sarcină.
  • S-ar putea să ai dureri de spate severe și tocmai de aceea ar fi bine să te miști mai mult, însă această decizie o poți lua doar cu acordul medicului care îți supraveghează sarcina. Te-ar putea ajuta și o centură specială pentru susținerea spatelui sau o pernă specială pe care să o pui sub picioare în timpul somnului.
  • Un lucru curios este că atunci când faci mișcare, bebelușul s-ar putea să doarmă, iar dacă stai așezată sau culcată, s-ar putea ca cel mic să devină mult mai activ. Tocmai de aceea, medicii recomandă să nu stai prea mult timp pe scaun sau în picioare.
  • Evită localurile în case se fumează, nu îți petrece timpul singură și caută să îți găsești o ocupație utilă.
  • Amintește-ți care erau pasiunile tale, acum ai tot timpul din lume pentru ele!
...