mamaplus

Zeci de femei au rămas însărcinate, după ce guvernul a distribuit contraceptive defecte

-
//
08.04.2021

Private de posibilitatea de a întrerupe sarcinile în mod legal, multe dintre femeile rămase gravide trăiesc un adevărat coșmar. Femeile din Chile vor să dea statul în judecată cu sprijinul unei asociații pentru drepturile sexuale și reproductive.

Cel puțin alte 170 de femei împărtășesc o realitate crudă: toate susțin că au rămas însărcinate în timp ce luau Anulette CD, o pilulă contraceptivă orală fabricată de Silesia, o filială a companiei farmaceutice germane Grünenthal, distribuită de guvernul chilian.

Legile stricte din Chile privind avortul care interzic unei femei să întrerupă sarcina, cu trei excepții (dacă sarcina este rezultatul violului, dacă fătul este incompatibil cu viața în afara uterului sau dacă viața mamei este în pericol).

În total, conform producătorului, 276.890 de pachete de CD Anulette din cele două loturi defecte - toate cu data de expirare ianuarie 2022 - au fost distribuite centrelor de planificare familială din Chile

Producătorii anticoncepționalelor au fost amendați cu aproximativ 66,5 milioane de pesos chilieni (aproximativ 92.000 USD). Victimele solicită despăgubiri financiare și acces la avorturi sigure și legale pentru cele care doresc să își întrerupă sarcina.