Viermi și substanțe chimice în apa din robinete în comuna Floreni, raionul Anenii Noi

-
//
01.03.2019

Viermi în robinetul de acasă. Asta susține că a găsit o locuitoare a comunei Floreni din raionul Anenii Noi. De calitatea apei se plâng și alți localnici, care s-ar fi îmbolnăvit din această cauză. Responsabilii de la Primărie susțin că apa din cele patru sonde din localitate este curățată periodic, dar că pentru o apă de bună calitate sunt necesare filtre performante, pentru care nu sunt bani.

Mi-a trebuit, cred, doi ani ca să mă tratez, să mă spăl de toate pietroaiele de la rinichi. Și absolut toți medicii mi-au spus că e problema de apă. [...] Mi-am montat sistem de filtrare și de atunci noi nu mai consumăm apa curentă, doar apa îmbuteliată” [...] O dată la o lună sau două luni, înlocuim filtrele. Două săptămâni în urmă, când am înlocuit filtrele, am postat pe internet ca să le arăt și băștinașilor din Floreni care e situația” [...] „De atunci, zilnic îmi scriu sătenii că fie au aceleași filtre înnegrite, fie chiar cineva mi-a transmis poze cu viermi”, a spus Igor Hîncu, locuitor al comunei.

Femeia care a găsit viermii a adresat o petiție Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit autorității, calitatea apei a scăzut din cauza lucrărilor de reparație de la o sondă arteziană. Despre reparații localnicii nu au fost, însă, preveniți. Totodată, examenul de laborator a arătat doze peste limita admisă la anumite substanțe chimice.

V-am adus o sticlă cu apă. Păcat că nu putem să transmitem mirosul. [...] Mirosul ăsta puternic indică că apa conține mult sulf, mulți nitriți, conține amoniu, care este foarte dăunător pentru sănătate”, a mai spus Igor Hîncu.

Încercările noastre de a vorbi cu primarul localității s-au soldat cu eșec, însă administratoarea întreprinderii responsabile de apeductul din Floreni spune că face tot posibilul pentru a asigura calitatea apei potabile, în limita bugetului.

De două ori pe an curățim bazinele în care acumulăm apa. [...] Le clorăm, așa cum prevăd instrucțiunile. Avem acte de clorare” [...] „Participă medicul” [...] „Punem anunțuri, anunțăm populația că în ziua cutare apa o să fie cu concentrația mai mare de clor”, a declarat pentru AGORA Irina Nohailîc, administratoarea ÎMC Floreni-Service.

Cât despre viermi…

Dacă și sunt, sunt când căldurile sunt foarte mari. La fundul bazinului poate să se facă niște viermi. Filtre nu avem. Filtrele sunt foarte scumpe. [...] Odată ce avem patru sonde, deja numai la o sondă dacă e la vreo 600.000 de lei un filtru…”, a adăugat ea.

Până una-alta, misterul viermilor rămâne nelămurit.

Cei circa 4.000 de locuitori ai comunei Floreni sunt aprovizionați cu apă potabilă de la patru sonde arteziene de mare adâncime.

Sursa