mamaplus

Un pacient a fost salvat la Institutul de Medicină Urgentă datorită terapiei ECMO

-
//
07.04.2023

Pentru prima dată personalul medical din secția Anestezie și Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă a aplicat cu succes tehnica numită oxigenare extracorporală prin membrană (ECMO), cu ajutorul căreia a fost salvată viața unui pacient în stare extrem de gravă.

mamaplus

Pacientul de 38 de ani a fost transferat la IMU, având plămânii afectați în proporție de 80 la sută, patologie cardiovasculară și inclusiv a suferit un atac vascular cerebral.

Afecțiunile au dus la compromiterea funcției pulmonare și cardiace, de oxigenare a sângelui și eliminare a dioxidului de carbon, ultima șansă de supraviețuire a bărbatului fiind terapia ECMO. 

Astfel, pe parcursul a 25 de zile, funcția plămânilor și a inimii a fost preluată de aparatajul medical, timp în care a fost minimizată presiunea asupra organelor, făcând posibilă vindecarea acestora. Acum pacientul beneficiază de reabilitare medicală, starea lui fiind satisfăcătoare. 

Menționăm că, dispozitivele pentru realizarea acestei terapii au fost oferite IMU de Ministerul Sănătății, fiind procurate în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.