mamaplus

Un nou val al pandemiei? La Chișinău va fi activat încă un spital pentru copiii infectați cu COVID-19

-
//
04.07.2022

Toate paturile de la Spitalul clinic municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală, care rămâne unicul spital de profil Covid pentru tratamentul copiilor infectați la nivel republican, sunt ocupate. În situația creșterii numărului cazurilor de infectare cu Covid-19 în rândul copiilor, autoritățile au decis să activeze secții Covid și la Spitalul clinic municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat, la ședința operativă de la Primărie, că se observă o creștere esențială a cazurilor de COVID-19 în rândul copiilor. Municipalitatea face apel către Ministerul Sănătății și Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică și spune că are nevoie „de susținere” și „de ghidare” pentru a face față unui eventual val de infectare.

„Observăm o creștere evidentă a cazurilor de Covid, dar cu incidența care ne permite sa rămânem în Codul verde. Rămânem îngrijorați referitor la copii internați cu Covid. (…) Avem nevoie de o ghidare clară și o susținere din partea Ministerului Sănătății”, susține Gîlcă.

În ultima perioadă crește și numărul gravidelor infectate sau suspecte la COVID, atenționează Gîlcă. Potrivit lui, Maternitatea nr 2 din capitală, unde la moment sunt internate gravidele infectate cu Covid din întreaga țară, epuizează paturile disponibile. Municipalitatea îi cere, în acest context, ministerului, să activeze și alte maternități din țară pentru tratarea femeilor însărcinate suspecte sau confirmate cu noul tip de Coronavirus.

„La moment avem 9 gravide suspecte la infecție și 11 confirmate. Aceasta maternitate primește gravide din toată țara. Solicităm să fie activate și alte maternități în regiunea de sud, de nord, sau centru, ca să nu punem femeile gravide în dificultate să facă un drum de la nord sau sud în capitală”, a mai spus Boris Gîlcă.

În contextul creșterii numărului de cazuri Covid-19, municipalitatea face apel către cetățeni și-i îndeamnă să urmeze sfaturile specialiștilor, dar și să se vaccineze. Potrivit lui Boris Gâlcă, toate cele 70 de centre de vaccinare deschise pe teritoriul municipiului activează cu regim extins. Mai mult, șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău dă asigurări că centrele dispun de toate vaccinurile.