mamaplus

Un copil ar fi fost supus unui tratament abuziv de către un taxator și controlor

-
//
28.02.2023

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu după ce un elev în vârstă de 13 ani ar fi fost supus unui tratament abuziv de către un taxator și persoane cu funcție de controlor.

mamaplus

Potrivit mamei copilului, minorul se deplasa la școală cu troleibuzul nr. 1288, ruta 22. La prezentarea copiei abonamentului, taxatorul ar fi avut un comportament brutal și cu voce ridicată ar fi invocat faptul că abonamentul nu corespunde condițiilor. Respectiv, nu i-ar fi oferit dreptul la circulație, amenințându-l că va fi dus la stația terminus și va rămâne acolo până la venirea mamei, transmite tv8.md.

În cele din urmă, taxatorul nu i-a permis copilului să coboare la stație pentru a ajunge la ore, fiind transportat contra voinței lui până la stația terminus. În final, acesta a suportat un stres emoțional major, având frica că nu va mai putea ajunge acasă în siguranță.

Atât taxatorul, cât și controlorii, invitați pentru „soluționarea problemei”, au ignorat explicațiile  și asigurările mamei privind veridicitatea copiei abonamentului și a faptului că la moment, copilul nu dispunea de bani pentru a achita o călătorie. 

Totodată, fiind din suburbie, copilul a precizat că nu cunoaște alte sectoare ale orașului, decât traseul spre școală.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului consideră că angajații Direcției generale transport public și căi de comunicație a municipiului Chișinău au încălcat grav drepturile și libertățile copilului.

„Interzicerea copilului de a părăsi unitatea de transport se consideră un act de sechestrare a acestuia, copilul fiind pus în situație de nesiguranță, transportat într-un loc necunoscut și supus abuzului psihologic și riscului de violență.

De asemenea, se constată lipsa unor informări și instruiri a angajaților Direcției generale transport public și căi de comunicație privind regulile de comunicare cu copiii și procedurile aplicabile în cazul încălcării regulilor de circulație a copiilor în transportul public”, se arată într-un comunicat al Oficiului Avocatului Poporului.

Totodată, se recomandă ca procedura de constatare a contravențiilor admise de pasageri, în special când acest lucru vizează copiii, să fie una legală și clar reglementată, iar persoanele abilitate cu funcția de controlor trebuie să aplice aceste prevederi în strictă conformitate cu legea, regulamentul aprobat și adus la cunoștința angajaților, astfel încât să fie evitate sub orice formă cazurile de abuz sau depășire a atribuțiilor de funcții, îndeosebi pe cazurile în care sunt vizați copiii.

Ombudsmanul Copilului îndeamnă factorii de decizie a instituției vizate să întreprindă toate acțiunile posibile în vederea diminuării cazurilor de abuz din partea angajaților față de copii.

De asemenea, recomandă Primăriei mun. Chișinău să elaboreze politici de protecție a drepturilor copilului în transportul urban, cât și în cazul altor servicii prestate de entitățile din subordine.