mamaplus

Certificatul verde este obligatoriu pentru moldovenii care pleacă în România

-
//
24.09.2021

Moldovenii cu paşapoarte biometrice care vor călătorească în România, într-o localitate aflată în scenariu roşu din cauza COVID-19 - inclusiv în Bucureşti - trebuie să țină cont de o serie de restricții. Astfel, certificatul de vaccinare moldovenesc tipărit sau în format electronic, care atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea de COVID-19 este obligatoriu.

De luni, accesul în hoteluri, baruri, restaurante, la nunți, cumetrii, concerte sau alte evenimente se face doar în baza certificatului verde european. Aplicația care scanează codul QR al certificatelor nu poate verifica însă autenticitatea celui moldovenesc pentru că Moldova nu e membră UE şi nu avem acces la baza de date a sistemului digital european.

De aceea, moldovenii şi cetățenii altor state extracomunitare trebuie să prezinte documentul printat sau în format electronic. În scenariul roşu se află Bucureşti şi câteva sute de localități din mai multe județe. Până în prezent, 16 țări din afara UE, inclusiv Ucraina, au aderat la sistemul certificatului digital COVID al UE.