mamaplus

Tragedie fără margini: Un bebeluș de 5 luni a murit înecat cu lapte

-
//
24.04.2020

Copilașul în vârstă de 5 luni a sfârșit tragic, în ciuda încercărilor disperate ale medicilor de a-i salva viața. Familia copilului beneficiază de ajutor social și mai are în întreținere doi copii, două fete. Potrivit unei anchete sociale desfășurate la domiciliul parinților, autoritățile nu au constatat abuzuri asupra copiilor pe care cei doi îi au în îngrijire. Familia bebelușului este dintr-o localitate din județul Gorj, România. Bebelușul a fost transportat de urgență cu un elicopter SMURD la Craiova.

„Este probabil o neglijenţă. Oricum, e regretabil. Este vorba de un bebeluş de cinci luni, e regretabil că se întâmplă astfel de incidente. Dintr-o neglijenţă, probabil. Familia respectivă a fost permanent monitorizată, prin Compartimentul de Asistenţă Socială. Am făcut anchetă socială, în urma decesului bebeluşului de cinci luni şi nu se atestă faptul că au fost lovite sau neîngrijite de către părinţi.”, a declarat Mădălin Ungureanu, primarul comunei Băleşti de unde provine familia respectivă.

mamaplus

Medicii spun că bebelușului i s-a dat să mănânce, l-au adormit apoi şi probabil că a aspirat mâncarea. În cazul bebelușului a fost demarată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate cauzele și împrejurările morții.

Iată câteva măsuri de prim ajutor pentru bebeluși

mamaplus

Manevra aplicată copiilor până la vârsta de un an – în cazul lor, nu se aplică Manevra Heimlich! Un copil sub un an are organele din abdomen foarte expuse, nu sunt acoperite de coaste și există riscul producerii unor rupturi de organe cum ar fi ruptura de ficat sau cea de splină.

Copilul trebuie așezat pe antebraț, cu fața în jos, burta pe genunchi. Spijiniți-i bărbia cu degetele și înclinați-i corpul astfel încât capul să fie mai jos decât trunchiul. Cu cealaltă mână loviți-l pe spate. Lovitura se va face cu podul palmei, între omoplați. Aplicați cinci astfel de bătăi, cu suficientă forță. Apoi se întoarce copilul cu fața în sus și se poziționează pe celălalt antebraț.

Cu două degete, pe jumătatea inferioară a sternului, se aplică 5 compresii toracice. Ne uităm să vedem dacă se observă corpul străin. Dacă se observă se scoate, dacă nu revenim și mai facem manevra încă o dată.