De mai bine de trei luni, grădinițele din țară nu activează din cauza infecției cu COVID-19. Dacă lecțiile din școli și universități, o anumită perioadă, s-au desfășurat în regim online, instituțiile preșcolare își au ușile închise și până în prezent.
În timp ce unii părinți în tot acest timp stau acasă, cu riscul de a-și pierde locul de muncă sau sunt nevoiți să-și ia concediu din cont propriu, pentru că nu au cu cine își lăsa micuții în siguranță, autoritățile susțin că, deocamdată, nu este posibilă reluarea activității grădinițelor, cel puțin până pe data de 15 iulie, în contextul în care a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică.
Mii de părinți nu știu cu cine să-și lase copiii, în condițiile în care grădinițele sunt încă închise. Unii sunt nevoiți să apeleze la rude, cunoscuți, alții se gândesc să se concedieze, dar foarte puțini își pot permite să angajeze o bonă, deoarece această soluție necesită cheltuieli suplimenatre.
Xenia Grosu, mama unei fetițe de 4 ani spune că a lucrat de acasă în această perioadă, iar această experiență nu a fost deloc ușoară. Femeia susține că după perioada de izolare, comportamentul fiicei sale a suferit schimbări și așteaptă cu nerăbdare redeschiderea grădinițelor.
„Copilul simte când părinții sunt iritați din cauza lucrului. După acea perioadă când am stat acasă, i s-a dereglat somnul, a pierdut pofta de mâncare, a devenit mai iritată. Pot spune explozivă, cel mai potrivit cuvânt. Fata mea, care niciodată nu mi-a făcut criză de nervi, a devenit explozivă. Chiar dacă în această perioadă urmărim o creștere a cazurilor de infectare, sunt de acord ca grădinițele să fie redeschise, dar cu implementarea unor norme. Cred că specialiștii sunt în stare să elaboreze aceste condiții, de exemplu în grupă să nu fie câte 30 de copii, dar 10 – 12, să fie cu rotație. Eu am doar un copil și îmi este greu, dar nu-mi imaginez ce fac ceilalți cu mai mulți copii, probabil renunță la serviciu”, a declarat Xenia pentru Ziarul de Gardă.
Pe de altă parte, în condițiile în care starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită ieri până pe 15 iulie, redeschiderea grădinițelor este deocamdată imposibilă.
„Încă nu știm când ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare, deoarece pe moment nu există nicio decizie referitor la data când grădinițele și-ar putea relua activitatea. Există doar intenția și dorința părinților. Noi am realizat chestionare, inclusiv prin intermediul educatorilor, circa 60% din părinți ar vrea că grădinițele să-și reia activitatea.”, a declarat Viorica Negrei, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău.
Șefa asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a menționat că procesul de redeschidere a instituțiilor preșcolare se tărăgănează extrem de mult. Pe 15 iulie, când va expira noul termen de stare de urgență în sănătate publică, se împlinesc patru luni de când grădinițele au fost închise.
„Era simplu ca autoritățile să înceapă să deschidă grădinițele măcar în localitățile unde nu sunt înregistrate cazuri de coronavirus. Dar chiar dacă vorbim de Chișinău, procesul trebuia deja să înceapă. Se examinează scenarii de revenire masivă a copiilor în grădinițe și tot analizând aceste scenarii, nu permitem măcar celor care au nevoie stringentă să beneficieze de acest serviciu. Să fie redeschise câte două grupe în grădinițe și astfel nu va trebui să revină toți educatorii. Să soluționam măcar cât de puțin această problemă”, afirmă Revenco.
Ea a mai adăugat că primii la grădinițe ar trebui să meargă copiii celor din prima linie care luptă cu COVID-19, a medicilor, a polițiștilor, salvatorilor, pompierilor, așa cum în mai multe țări au fost create grupe de serviciu în grădinițe.