mamaplus

Starea de urgență în Moldova se prelungește cu încă 45 de zile

-
//
23.06.2022

Deputații au aprobat proiectul privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie. Parlamentul a aprobat cererea Guvernului cu 59 de voturi.

Autoritățile susțn că măsura este necesară în condițiile în care există în continuarea multe riscuri la adresa securității țării, cum ar fi aprovizionarea cu gaz şi energie electrică, dar şi fluxul mare de refugiați din Ucraina.

„Luând în considerare faptul că prognozele pe care le avem la dispoziție nu indică încetarea războiului în statul vecin și nici dispariția sau atenuarea riscurilor de securitate în regiune și pentru Republica Moldova, inclusiv de ordin economic, energetic, umanitar și militar, considerăm justificată solicitarea noastră, cu care am venit astăzi în fața Parlamentului, de prelungire a stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 45 de zile, începând cu data de 24 iunie 2022. Avem nevoie și în continuare de pârghii și instrumente ce pot permite luarea deciziilor rapide și eficiente, care nu pot fi adoptate în condițiile cadrului normativ obișnuit”, a declarat prim-ministrul.

Aceasta este a şasea cerere de instituire a stării de urgență din ultimul an. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale va putea lua decizii suplimentare celor pe care le poate aproba în cadrul juridic existent.

Starea de urgență în contextul războiului din Ucraina a fost instituită în 24 februarie, când a început invazia rusă în țara vecină.