mamaplus

Situația actuală în Moldova. Câte spitale din țară dispun de generatoare de curent electric

-
//
24.11.2022

În prezent, din 59 de spitale republicane, municipale și raionale, nu dispun de niciun generator electric cinci instituții: Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, SCBI “Toma Ciorbă” și două spitale municipale. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, 15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a instituției.

„Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de miercuri. În total pe țară, spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Avem nevoie încă de minim 55 și am identificat partenerii care ne vor ajuta”, a precizat Nemerenco.

Șeful de la Sănătate a menționat că unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea generatoarelor care este manuală și nu automată. De asemenea, sunt probleme la capitolul rețele electrice care sunt învechite și din cauza cărora nu au putut fi instalate 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței.

“Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricități, operațiile au continuat cu includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au funcționat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul într-un timp cât mai scurt, însă procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi”, a conchis ministrul.

Ieri, timp de mai multe ore, țara noastră s-a confruntat cu o pană masivă de curent.