mamaplus

Sergiu Prodan va citi cu voce tare copiilor din Moldova și România, în cadrul campaniei inițiate astăzi

-
//
01.02.2023

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, participă la Campania națională „Să citim cu voce tare împreună”, inițiată cu prilejul marcării, pe 1 februarie, a Zilei Internaționale a Cititului Împreună (World Read Aloud Day).

mamaplus

La invitația Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Sergiu Prodan va citi un fragment din „Motanul cel cu șapte vieți”, de Claudia Partole, în cadrul Atelierului de lectură online, cu participarea elevilor de la Gimnaziul „Nicolae H. Costin”, Gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale” (Chișinău), Gimnaziul „Grigore Vieru” (Ialoveni), Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” (comuna Podul Turcului, jud. Bacău), Școala gimnazială „Nicu Albu” (Piatra Neamț), Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” (Galați).

În perioada 1-5 februarie, bibliotecile din țară organizează ateliere de lectură în parteneriat cu grădinițe, gimnazii și licee din Republica Moldova și România.

Bibliotecarii de la „Ion Creangă”, de exemplu, vor citi copiilor, împreună cu educatorii, profesorii și scriitorii Claudia Partole, Titus Știrbu, cărți de autori clasici și contemporani, printre care se regăsesc și unele de autori ucraineni precum Oleksandr Shatokhin, Eva Solska, Grigori Skovoroda.

În total vor fi organizate 32 de ateliere de lectură la care 52 de adulți vor citi cu voce tare povești și povestiri ascultate de circa 1.000 de copii.

Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day) este sărbătorită la inițiativa organizației LitWorld (litworld.org) din 2010, în prima zi de miercuri a lunii februarie.

Bibliotecile, școlile, grădinițele, oamenii de cultură, lucrătorii din sectorul social, părinții sunt îndemnați în această zi să organizeze activități de lectură cu voce tare pentru a promova bucuria, frumusețea și beneficiile cititului împreună.

Cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităților și este un act de susținere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este marcată anual de milioane de oameni din peste 170 de țări.