mamaplus

Se majorează indemnizațiile pentru tinerii specialiști din educație

-
//
05.05.2023

Perioada de acordare a indemnizației anuale pentru tinerii specialiști din domeniul educației se extinde de la trei la cinci ani.

mamaplus

Ca urmare, se majorează suma indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști – de la 120 de mii de lei la 200 de mii de lei – pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior. Totodată, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar indemnizația crește de la 96 de mii de lei la 160 de mii de lei, transmite IPN.

Detalii despre modificările la Codul educației au fost oferite de către ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, într-o conferință de presă. „Se extinde de la trei la cinci ani și perioada în care tinerii specialiști din instituțiile de învățământ general publice beneficiază de sprijin pentru inserție profesională, inclusiv de reducerea a 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție, precum și de audiență din partea cadrului didactic mentor”, a precizat ministrul.

De asemenea, personalul didactic angajat în instituțiile de învățământ din mediul rural și centrele raionale, inclusiv din unitățile administrativ-teritoriale care fac parte din UTA Găgăuzia, vor beneficia pentru o perioadă de cinci ani de activitate, de la debutul în carieră, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică, din contul bugetului de stat, în modul stabilit de Guvern.

„Aceste măsuri au scopul de a motiva tinerii pentru o carieră didactică și de a contribui la creșterea calității resurselor umane în educație”, a mai spus Anatolie Topală.

Modificările la Codul educației urmează să fie examinate și aprobate de Parlament.