S-a aflat unde începe să se formeze autismul. Autorii unui nou studiu afirmă că, pentru prima dată, a fost identificat locul unde începe să se formeze autismul – în uter. Informația este publicată într-o retrospectivă a revistei ”Autism”în ediția din 2 august 2014. Originea autismului este un subiect aprins de discuții în mediul oamenilor de știință. Despre autism se știe că aceasta este o stare fizică a organismului, care, de regulă, este legată de anomalia chimică și biologică a creierului.
Se pare că și genele joacă un rol important în dezvoltarea autismului - gemeni identici, de exemplu, sunt mult mai susceptibili de a dezvolta autism, decât frații non-identici. În baza unui studiu pe scară largă, oamenii de știință au stabilit că pentru fiecare creștere de 1% a malformațiilor congenitale genitale, norma autismului a crescut cu circa 300 %. ”Sunt importante și genele, dar și mediul ambiant”, subliniază principalul autor al studiului, Andrew Rzhetsky, profesor în medicină genetică de la Universitatea din Ilinois. Specialiștii au analizat țesutul cerebral al copiilor ce suferă de autism. De asemenea, au examinat și studiat minuțios 25 de gene din țesutul cerebral al copiilor decedați cu și fără autism. Echipa de cercetători a depistat că marcherii genetici cheie din mai multe straturi de celule ale creierului lipseau în creierul copiilor cu autism. ”Dezvoltarea creierului copilului în perioada de sarcină implică procesul de creare a unei cruste, care la rândul său este formată din șase straturi”, remarcă oamenii de știință.
”Am depistat anumite zone de coordonare cu tulburări în dezvoltarea straturilor corticale la majoritatea copiilor cu autism. Acest defect indică asupra faptului că factorul decisiv și precoce, asociat cu dezvoltarea celor șase straturi distincte, cu anumite tipuri de celule ale creierului - este perturbat”. Savanții au remarcat că acest proces are loc atunci când copilul abia se formează în uterul mamei.