mamaplus

Prețul uleiului de floarea-soarelui va rămâne ridicat până în 2023

-
//
16.06.2022

Prețurile uleiului de floarea-soarelui vor rămâne ridicate în perioada exercițiului financiar 2023, susține agenția Fitch Rating în nota de argumentare a deciziei de a revizui perspectiva Aragvi Holding International Limited (Trans-Oil) de la stabilă la pozitivă.

"Acest lucru se datorează faptului că Ucraina a semănat cu 20%-30% mai puține suprafețe agricole în acest sezon decât într-un an normal, ca urmare a conflictului cu Rusia, care a dus la un sezon de recoltă așteptat mai slab în septembrie anul fiscal 23", constată reprezentanții agenției Fitch Rating.

În plus, agenția susține că aprovizionarea cu ulei de floarea-soarelui din Rusia este limitată de cota de export și de sancțiuni.

"Prin urmare, ne așteptăm ca deficitul de ulei de floarea-soarelui de pe piață să mențină prețurile susținute în 2023. Ucraina și Rusia au reprezentat împreună 60% și, respectiv, 80% din producția și exporturile globale de ulei de floarea-soarelui", potrivit Fitch Rating.

Cât despre alte produse agricole exportate din Republica Moldova, precum grâul, orzul, porumbul, semințele de floarea-soarelui sau rapița, agenția constată că, de asemenea, înregistrează niveluri de vârf, dar presupune că prețurile la acestea se vor normaliza în perioada 2023-2024.

Menționăm că grupul Trans-Oil deține o cotă de circa 90% la producerea şi exportul de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova.

În primele patru luni ale acestui an, exporturile de grăsimi şi uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate din Republica Moldova au crescut de 5,5 ori şi au constituit circa 138,6 milioane de dolari.