mamaplus

Patru din 10 copii din Republica Moldova consumă alcool. Ce riscă aceștia

-
//
10.10.2019

Patru din 10 copii din țara noastră consumă ocazional alcool, potrivit Studiului privind comportamentele și percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova. Specialiștii afirmă că aceste experiențe, chiar dacă nu sunt frecvente, afectează iremediabil sănătatea tinerilor.

Consumul de alcool afectează, în primul rând, memoria copiilor.

„Adolescentul care consumă alcool riscă să-și piardă memoria. Acest obicei diminuează atenția și capacitatea copiilor de a face față sarcinilor școlare”, a menționat Nicoleta Balan, asistenta socială a Centrului „Neovita”.

Sub influența alcoolului, adolescenții riscă să se comporte violent și să consume droguri.

„În urma consumului de alcool, unii adolescenți devin agresivi. Alții au stări de anxietate, stres, depresie. În final, din cauza acestui obicei, tinerii au interacțiuni dificile în familie și la școală”, a precizat specialista.

Ce îi determină însă pe adolescenți să consume alcool?

„Tinerii ne destăinuie că recurg la acest gest deoarece nu se înțeleg cu părinții. Obișnuiesc să spună: vorbim limbi diferite. De asemenea, unii o fac  pentru a se integra în găști. Alții nu știu cum să-și petreacă timpul liber și se plictisesc”, a relatat Nicoleta Balan.  

Potrivit statisticilor, majoritatea deceselor, înregistrate printre tinerii cu vârste cuprinse între 16-25 ani, survin în urma acțiunilor desfășurate sub influența alcoolului.

Sursa: sputnik.md