mamaplus

Părinții vor putea obține certificatul de naștere al copilului înainte de externare. Cum și unde

-
//
25.07.2022

Părinții copiilor născuți la Institutul Mamei și Copilului din capitală vor putea primi certificatul pe loc, până la externarea din maternitate, fără a fi nevoie să se deplaseze ulterior la Oficiul Stării Civile din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Servicii Publice.

În acest sens, ASP anunță reluarea activității de înregistrare a faptelor de naştere a nou-născuților în incinta IMSP Instituției Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei şi Copilului, aflată pe str. Burebista, 93, din capitală.

Pentru obținerea certificatului de naștere este nevoie de:

  • certificatul medical constatator al nașterii, care confirmă nașterea copilului
  • actele de identitate ale părinților
  • certificatul de căsătorie

În cazul în care părinții nu doresc să perfecteze certificatul de naștere în maternitate, atunci cu aceleași acte trebuie să se adreseze la Oficiul Stării Civile din cadrul Centrului multifuncțional al ASP în a cărui rază teritorială a avut loc nașterea sau conform înregistrării la domiciliu/reședință a părinților.

”Obligația de a declara naşterea copilului o au părinții sau unul dintre ei în termen de cel mult trei luni din ziua naşterii copilului, iar nerespectarea fără motiv întemeiat de către părinți sau persoanele care îi înlocuiesc a termenului de depunere a declarației cu privire la naşterea copilului, atrage după sine răspunderea contravențională”, se arată într-un comunicat emis astăzi de ASP.

Informația cu privire la documentele necesare a fi prezentate la declararea faptului naşterii nou-născutului poate fi vizualizată AICI.