mamaplus

O tânără din Capitală, pe masa de operaţie, după ce medicii au depistat că are intestinul gros de trei metri

-
//
12.09.2022

A trăit o viaţă fără să ştie că sănătatea îi este în pericol. O tânără de 19 ani din Capitală a ajuns pe masa de operaţie, după ce medicii au depistat că are intestinul gros de trei metri, în timp ce lungimea acestuia ar trebui să fie de doar un metru şi jumătate.

Malformația de acest gen la pacientă a fost de la naştere, iar soluţionarea acestei probleme pe cale chirurgicală este destul de rar practicată la noi din cauza complexității operaţiei.

"De patru ani am probleme cu scaunul, dureri, sângerări, dar încercam remedii simple - ulei de măsline clisme, supozitoare, adică erau pe moment, ajutau doar odată, apoi se începea din nou aceeaşi problemă", a spus pacienta. 

Medicii susţin că până la 30 la sută dintre cetăţeni au intestinul gros mai lung din cauza alimentaţiei neadecvate. Problema rareori poate fi soluţionată chirurgical, deoarece este o intervenţie extrem de dificilă. Aşa că doctorii au încercat să ţină sub control malformaţia cu diferite diete şi medicamente, însă fără succes.

"Cu părere de rău pentru noi aceste operaţii sunt complexe trebuie să eliminăm o parte mare din intestinul gros, 70 la sută, dacă elimini mai puţin nu are niciun efect rămâne aceeaşi problemă", a explicat Adrian Hotineanu, şeful catedrei chirurgie USMF.

Chirurgii spun că deşi fac anual zeci de intervenţii pe colon, o astfel de malformaţie este extrem de rară. Această intervenţie a durat patru ore.

Chirurgii susţin că un colon poate creşte în timpul vieţii, dacă pacientul are frecvent constipaţie din cauza alimentaţiei haotice sau din cauza utilizării frecvente a unor medicamente precum cele antidepresive. Această problemă poate fi depistată doar la colonoscopie sau la irigoscopie. Anul trecut în ţară s-au înregistrat 647 de cazuri noi de cancer de colon, în timp ce în 2020 au fost depistaţi 617 bolnavi.