mamaplus

O școală din Bălți, închisă din lipsă de elevi: ”Pe 1 martie erau doar 10 copii”

-
//
30.03.2022

O școală din Bălți cu predare în limba rusă, frecventată în mare parte de romi, a fost închisă. Este vorba despre Gimnaziul nr. 4 din municipiu care număra doar 15 elevi. Decizia a fost votată astăzi de majoritatea consilierilor locali. Directorul gimnaziului a declarat că din cauza numărului prea mic de elevi, instituția de învățământ nu făcea față cheltuielilor pentru întreținere.

”Școala noastră nu a avut capacități suficiente de autofinanțare cu un număr atât de mic de elevi.  Noi am avut câte 7-8 copii în fiecare clasă și când părinții au văzut acest lucru, ei au decis la ședințele comune să își transfere copiii la alte instituții”, a declarat Anatolie Mahu, directorul Gimnaziului nr. 4 din Bălți.

Reprezentanții Direcției de Învățământ din Bălți spun că gimnaziul nu avea capacitatea să deschidă clase primare. Consilierul municipal Sergiu Burlacu regretă închiderea gimnaziului și crede că Direcția de Învățământ nu a depus suficiente eforturi pentru a crea condiții atractive pentru elevii de acolo. Profesorii care predau la Gimnaziul nr. 4 vor fi angajați în cadrul altor instituții de învățământ.

Între timp, sediul gimnaziului închis este râvnit de administrația liceului privat din preajmă.

Gimnaziul Nr. 4 din Bălți a fost deschis în anul 1945, inițial ca școală primară. În anii 80, școala număra peste 1500 de elevi. În prezent, în municipiul Bălți sunt 23 de școli primare, gimnazii și licee care sunt frecventate de aproape 15 mii de elevi.