mamaplus

O maternitate din țară s-a închis, provocând nemulțumiri în rândul femeilor gravide

-
//
20.01.2022

Maternitatea din Fălești s-a închis de la 1 ianuarie 2022, iar gravidele sunt nevoite să nască la Bălți. Din acest motiv, femeile însărcinate din raionul Fălești se arată nemulțumite de această decizie și susțin că le este teamă că nu vor reuși să ajungă la timp la Bălți și vor fi nevoite să nască pe drum. Închiderea maternității din Fălești a stârnit revoltă și pe un grup de Facebook al locuitorilor, care se declară nedumeriți de această decizie.

"Nu am născut acolo, dar e o nebunie totală! Nu toți au posibilitate să nască pe la private și să meargă la Bălți! Până vine ambulanța sau până iei un taxi, naști pe drum! În taxi că nu ai bani, dar în ambulanță că a venit peste 30 de minute", a comentat o femeie.

"Păi dacă nu a fost discutată această închidere și nu-i aprobată de Consiliu, înseamnă că s-a închis pe nedrept, consilierii nu pot să ridice aceasta întrebare?! Eu cred că maternitatea de la noi din oraș este una obligatorie, raionul nu-i atât de mic ca să nu fie maternitate", a subliniat un alt internaut.

Surse din cadrul Spitalului Raional Fălești susțin că maternitatea s-a închis din cauza numărului redus de nașteri.

"Maternitatea s-a închis de la 1 ianuarie. Și ministra Sănătății, când a fost la noi cu președintele Maia Sandu, a văzut că la noi nu sunt nașteri. Până a se închide, într-o săptămână nu a fost nicio naștere, apoi era câte un nou-născut la 4-5 zile. Au fost nevoiți să închidă. Acolo s-a deschis secția maladii cronice. Când a fost perioada pandemică, Spitalul din Bălți a primit toate raioanele din jur și s-a descurcat foarte bine...nefiind nașteri aici s-a decis să se închidă. Lucrătorii de la maternitate toți au de lucru, căci s-a deschis o altă secție. Cred că nu era o altă ieșire", afirmă reprezentanți din cadrul Spitalului Raional Fălești.

Directorul spitalului și reprezentanții Ministerului Sănătății nu au fost de găsit pentru a comenta această situație.