mamaplus

O femeie a murit după ce a născut acasă, asistată de o moașă găsită pe facebook

-
//
22.05.2023

Apar noi detalii după tragedia din Neamț în care o femeie a murit după ce a născut acasă, asistată de o moașă pe care a gasit-o pe Facebook. Managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț le-a făcut publice după moartea femeii care a cerut ajutor abia la o zi după ce a născut.

mamaplus

Apar tot mai multe detalii necunoscute până acum din timpul tragediei în care o femeie de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook. 

„Femeia a fost resuscitată de câteva ori și la spital, unde a fost în final stabilizată”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Neamţ, Alexandru Filimon.

Decesul a fost declarat din cauza pierderii de sânge, a precizat managerul spitalului, care a mai spus că bebeluşul născut de femeie este sănătos şi bine îngrijit.

Sâmbătă, 14 mai 2023, în jurul orei 15.45, o ambulanță a fost solicitată la domiciliul femeii, din Piatra Neamț. Aceasta intrase în stop cardio-respirator, după ce născuse acasă, vineri, 13 mai, o fetiță. Echipajul medical au început resuscitarea femeii și au transportat-o urgent la Spitalul Județean Piatra Neamț. Starea acesteia s-a agravat rapid, a fost internată la ATI, pentru ca duminică, 15 mai, să fie declarat decesul.

„Din păcate, pacienta a venit la noi la spital într-un târziu şi pe urmă a decedat. Pacienta a venit la noi la spital sâmbăta trecută. A fost resuscitată de câteva ori de colectivul de medici atât din UPU, cât şi pe ambulanţă. Toată echipa de secţia de ginecologie a intrat în operaţie cu doamna respectivă, au reuşit să o stabilizeze, dar, din păcate, din cauza pierderii de sânge, luni dimineaţă s-a declarat decesul. E o situaţie nefericită. (…) Nu era niciun motiv ca doamna respectivă să nu vină la spital”, a declarat managerul Spitalului Judeţean, potrivit HotNews.ro.

„Doamna în cauză a ajuns la spital, adusă de ambulanță, în stare critică. Am discutat și cu medicii de la UPU, care au intervenit în încercarea de a o salva și au reușit, în primă instanță, s-o țină în viață. Apoi, pacienta a fost transferată la ATI, unde a murit. Vorbim despre un caz dificil. S-a luat legătura cu organele de cercetare penală, pentru că ne aflam într-o situație anormală și anume aceea ca o femeie să nască acasă, să sângereze multe ore și să fie chemată ambulanța abia când a intrat în stop cardio-respirator. (…) Nu știm cine a asistat nașterea, dacă era sau nu o persoană calificată. (…)

După ce femeia a pierdut aproape tot sângele a fost adusă la spital, unde medicii au luptat, așa cum vă spuneam, cinci ore, să o salveze Ar fi trebuit (moașa, n.r.) să pună mâna pe telefon și să anunțe Ambulanța cât mai era timp. E bine că nou-născutul e sănătos”, a declarat manangerul Spitalului.

Medicii ar fi avertizat-o pe femeia din Piatra Neamț că este necesară supravegherea medicală, fiind recomandată cezariana și nu nașterea naturală pentru că era vorba de o sarcină cu risc.

„Dacă se pune problema nașterilor la domiciliu în alte țări, acestea se fac în condiții de siguranță, cu personal calificat în acest sens. (…) Dar e aberant ceea ce s-a întâmplat la noi, să naști la domiciliu în condițiile în care Secția Obstetrică-Ginecologie și Secția de Cardiologie sunt cele mai bine dotate și din punct de vedere medical, dar și hotelier. Medicii sunt foarte bine pregătiți profesional și de neînțeles dorința unei femei, ca la vârsta de 42 de ani, să nască acasă, când organismul nu mai e așa tânăr și nu poate reacționa ca la 20 și ceva de ani”, a mai spus aAlexandru Filimon, potrivit Monitorul de Neamț.

Poliţiştii din Piatra Neamţ au deschis un dosar de cercetare penală in rem, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, dosarul fiind instrumentat pentru ucidere din culpă.

„La data de 14 mai a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că o femeie, de 42 de ani, din Piatra-Neamţ, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naştere unui copil, ulterior starea acesteia înrăutăţindu-se, fiind preluată de un echipaj medical şi transportată la spital. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”, au precizat poliţiştii.

„S-a început cercetarea in rem (asupra faptei, n.r.) față de autor necunoscut. Dosarul este în cercetare la Poliția Piatra Neamț. Lehuza, fiind într-o stare medicală foarte proastă, nu a putut fi audiată, înaintea decesului. Nu știm despre lehuză dacă avea sau nu alți copii și nici despre persoana care a asisat-o la naștere dacă avea sau nu studii medicale de specialitate. Aceste amănunte vor fi aflate pe parcursul cercetării penale”, a anunțat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, potrivit monitoruldeneamt.ro.