mamaplus

O femeie din Chișinău acuză medicii de neglijență: ”Mama mea a murit așteptând testul la COVID-19”

-
//
02.04.2021

O tânără din Chişinău acuză medicii că mama ei de 55 de ani a murit în timp ce aştepta rezultatul testului la coronavirus. Natalia Mihailiuc spune că femeia a avut simptome de răceală la sfârşitul lunii februarie, iar în data de 1 martie, când se întorcea de la muncă, s-a simțit rău. A doua zi a chemat ambulanța și femeia a fost transportată la spital. Doctorii de pe ambulanță nu i-ar fi putut spune unde va fi internată mama ei.

"Am rugat doamna de la ambulanță să-i dea o pastilă, la care doamna spune că asta e tensiune normală pentru vârsta ei. Avea tensiunea 140, ceea ce nu era caracteristic pentru dânsa, în viața ei nu a avut mai mult de 110", a menționat Natalia Mihailiuc, fiica femeii decedate.

Femeia se mai plânge că a aflat după mult timp că mama ei a fost transferată la Institutul de Medicină Urgentă. Mai mult, potrivit Nataliei Mihailiuc, mama ei așa și nu a fost internată într-o secție COVID, pentru că medicii aşteptau rezultatul testului la coronavirus ca să decidă unde poate fi transferată.

"Pe la ora 13:30 am vorbit ultima dată cu mama, foarte rău, deci dinamica era foarte proastă. Eu practic pe dânsa nu o înțelegeam. Nu a primit niciun ajutor, i s-au făcut două picurători şi o injecție în burtă", a povestit fiica femeii decedate.

Ulterior, ea a sunat la spital să afle care este starea mamei şi ce rezultat are testul la COVID, dar a aflat că a murit.

"Medicul de gardă mi-a spus că "dumneaei a decedat". Îi "pare foarte rău, dar ei nu au putut să îi facă nimic". Mi-a spus că a decedat la ora 16:00, era ora 18:00 şi noi nici nu ştiam cel puțin", a explicat Natalia Mihailiuc, fiica femeii decedate.

Femeia susține că au aflat rezultatul testului la coronavirus a doua zi de la deces. De asemenea, ea spune că medicii au anunțat-o că 85% din plămânii femeii erau afectați.

"Medicul care le-a dat cadavrul a spus că cu aşa procentaj de plămâni afectați rar cine supraviețuieşte. Nu i s-a făcut autopsie. Cadavrul era cu pielea, nu avea niciun semn de autopsie pe el", a spus fiica femeii decedate.

Reprezentanții Institutului de Medicină Urgentă resping toate acuzațiile femeii. Dorina Arseni a declarat că femeii i-a fost acordat ajutorul medical necesar, dar s-a adresat târziu.

"Ea era bolnavă de mai mult de 10 zile şi se trata acasă. După ce a fost internată, după ora 19:00 i s-a colectat testul la COVID, starea ei se agrava în dinamică şi a fost trecută la ventilație mecanică pentru că progresa insuficiența respiratorie şi toate celelalte măsuri erau fără efect", a declarat Dorina Arseni, purtătorul de cuvânt al IMU.

Natalia Mihailiuc spune că nu va merge în instanță pentru a-şi face dreptate, ci doar a vrut să vorbească public despre cazul mamei ei, pentru că a vrut să tragă un semnal de alarmă despre comportamentul unor cadre medicale.