mamaplus

Nou-născuți infectați cu COVID-19, internați în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului

-
//
29.10.2021

Doi nou-născuți infectați cu COVID-19 se află în stare gravă, în secția terapie intensivă din cadrul Institutului Mamei și Copilului din capitală. Unul dintre micuți, care are abia o lună, este intubat de șase zile, având plămânii afectați în proporție de 70 la sută. Și celălalt bebeluș a fost intubat, dar starea lui s-a ameliorat, iar acum micuțul respiră cu ajutorul măștii cu oxigen. Angajații medicali spun că niciuna dintre mamele de la care s-au infectat cei doi nou-născuți nu sunt vaccinate.

De regulă, copiii care se infectează cu coronavirus nu fac forme severe ale bolii. Sunt însă și excepții. La Institutul Mamei și Copilului din capitală sunt internați 34 de micuți în stare gravă și extrem de gravă, dintre care doi, care au puțin peste o lună, sunt la terapie intensivă.

”Sunt copii aflați în secția de prematuri, născuți de mame infectate cu coronavirus. Copiii la fel sunt infectați. Un copil este dependent de oxigen prin mască și alt copil este plasat la respirație dirijată.”, afirmă Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de imunizare.

Vice-directorul medical, Valentina Rotaru, spune că în doar o lună, la Institutul Mamei și a Copilului au ajuns trei nou-născuți infectați cu COVID-19 care au fost intubați. Din fericire, unul a fost salvat și acum se află într-o secție non COVID-19, având și testul negativ la coronavirus. Ceilalți doi, care încă se află la terapie intensivă sunt în stare gravă, unul fiind dependent de masca cu oxigen, iar celălalt copil fiind intubat.

“La noi a fost internat la a 25-a zi de viață, cu afectare de 70%, cu agravare vădită pluriorganică și intubat. Astăzi se află la ventilare artificială. Deja sunt 6 zile.”, susține Valentina Rotaru, vice-director medical Institutul Mamei și Copilului.

Este alarmant faptul că 20 de copii infectați au mai puțin de un an, iar 5 dintre aceștia nu au împlinit nici măcar o lună de la naștere. Angajații medicali spun că toți micuții s-au infectat de la mamele lor.

“Copiii s-au infectat de la mame și astăzi în instituție toate mamele care sunt internate cu copiii lor și care sunt pozitiv COVID, doar una singură din toate mamele este vaccinată.”, a mai adăugat dr. Valentina Rotaru.

Coordonatoarea campaniei de imunizare din tara noastră spune că femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să fie foarte precaute. Ba mai mult, este recomandat ca acestea să se vaccineze anti COVID, pentru a le transmite anticorpi și micuților.

“Recomandăm femeilor gravide să meargă la vaccinare să fie protejate și ele și micuții lor, din motiv că femeile vor produce anticorpi care vor fi transmiși și copiilor. Cei mai vulnerabili față de infecție sunt copiii de vârstă fragedă, în special copiii sugari până la un an și acei copii care sunt cu boli cronice.”, susține Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de imunizare.

În doar o săptămână, numărul infectărilor în rândul gravidelor în tara noastră a crescut cu 30 la sută. Autoritățile îndeamnă că la primele simptome, femeile însărcinate să se adreseze la medicul de familie.