Cei care călătoresc prin aeroportul din Chişinău vor fi scanaţi cu ajutorul unui sistem automatizat de detectare a temperaturii.
Măsură a fost aplicată pentru a contracara răspândirea virusului Ebola în ţara noastră. Asta după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat stare de urgenţă la nivel internaţional, deoarece infecţia face ravagii în vestul Africii.
Până în prezent virusul a ucis peste 900 de oameni. Specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică au avertizat anterior că infecţia prezintă un risc şi pentru ţara noastră, în condiţiile în care nu există un vaccin împotriva virusului Ebola.
Primele simptome ale infecţiei apar în decurs de 21 de zile, de la infectare. Boala se manifestă prin febră, vomă, dureri de cap şi musculare, alergie. În acest răstimp infecţia distruge vasele sangvine. De aceea, 90% dintre bolnavi mor din cauza hemoragiilor organelor interne.
Sursa virusului Ebola nu a fost identificată. Specialiștii au stabilit doar că oamenii se molipsesc de la o specie de lilieci, care se hrăneşte cu fructe. Ulterior, infecția este răspândită prin sânge, transpirație, spermă sau haine murdare. În decurs de jumătate de an, în jur de 1 500 de persoane au contractat virusul.
"Declararea stării de urgenţă la nivel mondial în domeniul sănătăţii publice presupune manifestarea unei vigilenţe maxime, pentru a împiedica răspândirea virusului Ebola. Asta nu înseamnă însă că boala va afecta toate ţările lumii", a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS.
Astfel, Poliţia de Frontieră din Moldova a decis să întreprindă măsurile specifice pentru a preveni răspândirea epidemiei. O atenţie sporită va fi acordată persoanelor care vin din Africa.
Totodată, va fi actualizat registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare, depistaţi la punctele de trecere a frontierei de stat.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii le cere tuturor statelor în care au fost înregistrate cazuri de infectare cu Ebola să declare stare de urgenţă.
Sursa: publika.md