mamaplus

Medicii vor dona sânge pe tot parcursul lunii martie

-
//
01.03.2023

Instituțiile medico-sanitare publice din Moldova participă la campania de donare voluntară de sânge și componente sanguine, lansată astăzi de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (CNTS).

mamaplus

Personalul medical va dona sânge pe tot parcursul lunii martie, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic Bălți este una dintre instituțiile în care se donează de astăzi sânge.  „Donez sânge cu regularitate. În secția în care activez, nefrologie și hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Bălți, există o necesitate stringentă de componente sanguine. De regulă, pacienții care sunt supuși tratamentului prin hemodializă suferă de anemie gravă, care poate fi compensată doar prin transfuzie de sânge”, a spus Anna Durnea, medic nefrolog.

Pentru aprovizionarea instituțiilor medicale cu cantitățile necesare de produse sanguine este nevoie ca pe parcursul unui an să fie efectuate 70 de mii de donări. Stocuri suficiente pot fi asigurate doar cu suportul donatorilor voluntari și sistematici.

Persoana poate dona 450 de mililitri de sânge, de patru-cinci ori pe an, la un interval de minimum două luni între donări. Sângele se recoltează de la persoane sănătoase, care au de la 18 la 60 de ani, iar procedura durează aproximativ zece minute.