mamaplus

Medicamentele pentru stomac ce conțin ranitidină sunt interzise la vânzare în farmaciile din România

-
//
21.01.2020

Medicamentele pentru stomac care conțin ranitidină sunt interzise la vânzare în farmaciile din România, ca urmare a unei decizii a Agenției Naționale a Medicamentului. Decizia fost luată în urma unei hotărâri a structurii europene de control a calității medicamentelor, care a suspendat certificatele de conformitate pentru medicamentele ce conțin această substanță. Specialiștii susțin că ranitidina conține o substanță cu efect cancerigen.

„Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauție, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală, cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate”, se arată într-un comunicat al Agenției.

În acest sens, ANMDMR a adus la cunoștința distribuitorilor de medicamente și farmaciilor situația cu produsele care conțin ranitidină, aflate pe stoc, dar și la vânzare.

Interzicerea Ranitidinei s-a produs în Marea Britanie, SUA și mai multe țări din lume încă din toamna anului trecut, atunci când a fost scos de pe piață Zantac - denumirea comercială a ranitidinei. Motivul a fost același, prezența NDMA (N-nitrosodimetilamină), substanță cu potențial cancerigen descoperită în iunie în componența medicamentului de un laborator american.