Un pastor evanghelist din SUA a alunecat în centrul unui scandal sexual. Asta, după ce mai multe fete au depus mărturii care scot la lumină comportamentul indecent al pastorului. Tinerele erau beneficiarele centrului de plasament „Casa Stela” din Ialoveni, finanțată de fundația americană Stella’s Voice.
Philip Cameron — așa îi zice pastorului — a fost exclus de la șefia acestei fundații creștine, în urma unei anchete interne. La scurt timp, el a creat o nouă fundație în SUA și își continuă misiunea caritabilă în Moldova, urmând același tipar.
Pastorul american de origine scoțiană, în vârstă de 62 de ani, și-a început activitatea în Moldova încă pe la mijlocul anilor ‘90. Inițial, acesta aducea ajutoare umanitare mai multor internate. Ulterior, a decis să creeze case de plasament temporar pentru tinerii aflați în situații de risc. Pentru întreținerea centrelor, Philip Cameron a gândit o adevărată strategie de colectare de fonduri.
Bani din lacrimi
Pastorul organiza pelerinaje la bisericile de peste ocean și Marea Britanie, fiind însoțit de mai multe fete din „Casa Stela”. Ele erau nevoite să povestească enoriașilor americani și britanici amintiri dureroase din copilărie.
„[Tatăl meu vitreg] de multe ori o viola pe sora mea și mă punea să mă uit cum o face. El o bătea și pe mama mea foarte tare. Mama ne-a luat și am plecat de la el. Am trăit un an în pădure într-o colibă. Apoi eu și sora mea mai mică am ajuns la spital. Mama ne-a lăsat acolo, nu a venit la noi. Medicii au sunat la poliție și ne-au dus la internat”, povestește una dintre cele 10 absolvente de internat care l-au însoțit pe Cameron la un eveniment de colectare de fonduri organizat la un centru creștin din statul Alabama, SUA, postat pe YouTube în 2012.
Una dintre fete a mărturisit unui angajat al centrului de plasament că pastorul îi „prefabrica” biografia și o obliga să plângă. Cel puțin asta reiese dintr-un document de comunicare internă a fundației Stella’s Voice, care a intrat în posesia RISE Moldova. Miza: colectarea unor sume exorbitante. „67.000 de dolari pe lună. Atât ne costă întreținerea caselor”, preciza Philip Cameron în cadrul evenimentului din SUA, menționat mai sus.
„Aceste acțiuni pot fi calificate ca o formă de cerșit social. Această formă de implicare în cerșit nu este criminalizată în Republica Moldova. Există, însă, o inițiativă legislativă în acest sens”, susține Ana Revenco, președinta Centrului Internațional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada”.
Citește continuarea pe rise.md!