Lipsa de utilaj şi ambulanţe moderne spulberă vieţi omeneşti

Lipsa de utilaj şi ambulanţe moderne spulberă vieţi omeneşti

-
//
05.05.2015

De multe ori, Serviciul de urgenţă este ultima speranţă a bolnavilor. Se poate însă întâmpla ca ambulanţa să nu aibă în dotare unele ustensile elementare, necesare pentru a salva viaţa celui care are nevoie de ajutor. Responsabilii confirmă că duc lipsă de utilaj, de cadre calificate, precum și de ambulanțe moderne.  

Lipsa de utilaj şi ambulanţe moderne spulberă vieţi omeneşti

Bunica îşi plânge nepoata care s-a stins din viaţă la numai doi ani şi jumătate acum trei săptămâini. Fetiţa a început să se învineţească la faţă în timp ce se afla împreună cu mama ei în microbuzul de pe linia Chişinău – Edineţ. Aflându-se la periferia Capitalei au chemat ambulanţa.

"Am făcut primul apel la ora 19:12 minute, ambulanţa a venit la ora 19:37. Ei au venit fără oxigen, nici adrenalină nu aveau", a spus Igor Doţin, martor.

"Simptome de viaţă încă erau. Au văzut care este situaţia şi au spus deodată, oxigen nu este", a precizat şoferul microbuzului de pe linia Edineţ - Chişinău.

"A doua maşină când a venit, pe mine m-au dat afară.  Când am coborât din prima maşină fetiţa respira", a explicat mama fetiţei.

Era însă prea târziu. Ana a fost înştiinţată că fetiţa ei a murit. Iată explicaţia medicilor de la urgenţă.

"Mămica spune că în prima urgenţă, adică când a venit, i-au pus oxigeul la gură şi peste câteva secunde au spus că nu mai au oxigen. Aşa ceva nu poate fi", a declarat vicedirectorul Serviciului de asistenţă medicală de urgenţă Chişinău, Ieronim Ciumas. 

Am încercat să aflăm care este situaţia la Serviciile de urgenţă din ţară.Am mers la Drochia. Medicii de aici spun că bucuria lor cea mare sunt aceste douămaşini pe care le au în dotare de câteva luni şi care au toate echipamentele necesare pentru acordarea primului ajutor.

Problema este însă că au în dotare doar două astfel de maşini. Celelalte lasă de dorit.

Potrivit specialiştilor, 80 la sută dintre ambulanţele din ţară au termenul de exploatare depăşit şi un grad avansat de uzură.

Sursa