Lipsă acută de cadre didactice. Sărăcia alungă profesorii de acasă

Lipsă acută de cadre didactice. Sărăcia alungă profesorii de acasă

-
//
28.12.2017

Mii de profesori pleacă din Moldova din cauza sărăciei, iar cei care au de suferit sunt nimeni alții decât copiii.

Lipsă acută de cadre didactice. Sărăcia alungă profesorii de acasă

Ne confruntăm cu un fenomen catastrofal. Avem tot mai puțini profesori, și tot mai puțini pregătiți. Moldova e lovită de o depopulare continuă, dublată de o migrație masivă în ultimii ani. Pentru niciuna din situații nu apar soluții. În timp ce criza națională ia amploare și devine din ce în ce mai îngrijorătoare, autoritățile ridică din umeri și inventează motive doar ca să nu înfrunte realitatea.

Valentin Crudu, șeful Direcției de Învățământ, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Faptul că pleacă din sistemul educației anumite cadre didactice, pleacă ca și din alte domenii. Asta îl privește pe dânsul și Ministerul Educației nu duce această statistică. Profesorii au tot dreptul și ei să migreze. Statisticile pe care noi le avem acum nu au astfel de indicator, indicatorul obligatoriu să știm de ce se abandonează școala”.

Autoritățile ignoră o tragedie națională în desfășurare. Cât timp ele dau dovadă de neputință și incompetență, meseria de pedagog dispare de pe noua piață a muncii. Motivul este simplu de înțeles, dar greu de confruntat. Salariul unui profesor se află sub nivelul demnității umane. Asta duce la o distrugere lentă, dar constantă a celui mai important component al societății.

Alex Leahu, profesor de matematică, Drochia: „Un tânăr nu poate să-și asigure viitorul, contând doar pe salariul de profesor, nu poate avea un viitor. Cum poți asigura o familie, cum poți să-ți asiguri construcția unei case, creșterea a doi copii?”.

Lucia Argint, doctor în istorie, profesor: „Nu pot mai departe să supraviețuiască în cazul când situația materială nu le permite să formeze o familie și să o întrețină, și atunci ei se reprofilează sau pleacă din sistem”.

Valentin Crudu, șeful Direcției de Învățământ, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării:

Reporter: În momentul în care i-am întrebat ce ar trebuie să se întâmple ca să rămână în țară, ne-au spus: „Avem nevoie de un salariu decent”. I-am întrebat, cât? Ne-au spus că cel puțin 8.000 de lei. Deci, oamenii cer doar 8.000 de lei ca să rămână în țară și să educe o generație de copii.

Crudu: Mie îmi pare rău că nu sunt în competența să vă răspund la această întrebare și vă rog să nu insistați să vă răspund eu. Probabil va dura în timp. Atâta timp cât economia țării nu va genera bani la bugetul de stat, atâta timp noi nu o să avem salarii competitive nici în educație.

Citește continuarea pe diez.md