mamaplus

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni și Gimnaziul №6 din Bălți vor fi renovate în anii 2022-2023

-
//
28.10.2022

Circa 100 de instituții educaționale, școli și grădinițe, își vor moderniza infrastructura în anii 2022-2023. Banii vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul Programului Național „Satul European”, transmite MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, printre instituțiile modernizate se numără: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Ungheni și Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, care nu doar își repară edificiile, dar și își propun să popularizeze eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Ungheni este una dintre cele mai mari instituții de învățământ din regiunea centru, în care studiază 1280 de elevi. La începutul anului 2021, autoritățile publice locale au accesat fonduri europene în valoare de circa 60 de mln de lei (aproximativ 3 mln de euro) pentru un proiect amplu de eficientizare energetică a clădirii liceului.

Proiectul a inclus schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei și a acoperișului, schimbarea cablajului, înlocuirea sistemului de iluminat cu becuri led, instalarea unui sistem de ventilare cu recuperarea energiei, repararea interioară și exterioară a edificiului, precum și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW. 

mamaplus
mamaplus

Totodată, Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, cu predare în limba rusă, funcționează din anul 1954. De la fondare, școala nu a fost reparată capital niciodată. În vara anului curent, autoritățile publice locale au obținut 17,8 mln de lei pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficiență energetică, în cadrul unui proiect de revitalizare urbană implementat de ADR Nord din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Potrivit directoarei gimnaziului, Valentina Melnicenco, asemenea oportunități de finanțare ajută școlile să-și soluționeze problemele.

„Lucrările de modernizare ce se vor derula până în vara viitoare includ schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei, schimbarea sistemului de încălzire, instalarea sistemului de ventilare și repararea tavanelor. Datorită acestui proiect, începând cu anul următor de studii, cei 200 de elevi ai gimnaziului vor învăța în condiții mult mai bune”, a spus Valentina Melnicenco.

Proiectele de modernizare sunt finanțate din fondurile de stat și a celor europene.

mamaplus