mamaplus

„Lasă labele jos, măgăroiule ce ești”. Copiii de la o grădiniță din Bălți, bătuţi și umiliţi de educatoare și dădacă

-
//
07.03.2023

Tratament inuman la o grădiniță din Bălți. Două angajate ale instituției sunt acuzate că îi băteau și îi înjurau pe copilași. Procurorii fac cercetări, după ce au primit înregistrări audio din care se înțelege clar că copiii sunt pălmuiți și înjosiți de cele care urmau să le dea educație.

mamaplus

„Stă ca un trântor și se pișă în pat, vezi ce atitudine el are, 2 ani, el se uită la asta, măgăroiule ce ești.” „lasă labele celea jos, ai z###t pe toți deam, atâta bocănești.” „Ridică mâinile în sus, chișoarcă ce ești tu, fu puturosule.” „Lasă măi scaunul, lasă măi scaunul cela, închide gura.” „Așa copil ca tine nu-i trebuie lui măta și lu taicătu.”

Abuzurile la care erau supuşi copiii cu vârste cuprinse între doi și trei ani au fost descoperite de părinţi. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce de fapt să întâmplă în instituție în lipsa lor, după ce unii micuții refuzau să meargă la grădiniță și pângeau în fiecare dimineață când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.

„Adesea luam copilul de la grădiniță, la care auzeam bate, bate, cine? Semne de întrebare, e și normal, este un copil de doi ani și, instinctiv simțeam că este ceva în neregulă. Copii sunt bătuți și se aude extraordinar de bine, cuvinte extraordinar de murdare, cuvinte necenzurate dintre educatoare și dădacă. Imediat după cele audiate, am apelat la sediul de poliție, după care am fost dusă la procuratură, procuratura dacă sincer 2 săptămâni nimic.”

În loc să-și ceară scuze pentru cele înmânate dădaca și educatoarea, care ar avea rude prin organele de drept, au început să amenințe părinții.

„Da, am avut și amenințări, am avut de toate, doar pentru a-mi retrage plângerea.”

Părinții spun că nici măcar nu-și putea închipui una ca asta. Acum aceștia cer organelor competente să intervină pentru a stopa asemenea abuzuri în instituțiile preșcolare din oraș.

„Copilul meu a fost în grădinița aceasta maltratat, a fost agresat, fizic, moral și copilul meu seara se trezea, dimineața nu voia, eu începeam să-i spun, grădinița e bine, îți dă de mâncare, să te joci, te îngrijește, dar copilul meu venea și plângea noaptea. Noi achităm impozite, le facem salariu lor și copii noștri sunt maltratați.”

„În special copilul meu a fost bătut, adică a fost cel mai tare înjurat acolo și se aude despre copilul meu vorbe foarte urâte.”

„A######n, copil de 2 ani el singur îmi spunea mie că ##### el nu poate spune „r”, el nu poate spune „l”, ##### urlă, strigă la dânsul, labele în sus îi spune, îl numește urât, de multe ori el vine acasă și spunea, mama eu sunt măgar, eu întrebam pe dânsul, da de unde ai luat tu vorba asta, cine ți-a spus? Că iaca #####.”

„Ceea ce sa întâmplat în grădinița noastră, unde duc copilul meu, foarte greu sa acomodat, am reacționat prima zi, m-am simțit foarte rău după ceea ce sa întâmplat.”

„Am și eu copilași și îmi fac griji, mă tem să nu se întâmple Doamne ferești și cu copilul meu așa, eu sunt pentru că grădinița trebuie să dea educație, nu pedeapsă, nu vorbe urâte, nu bătaie, îmi pare foarte rău de ceea ce sa întâmplat și cred că totuși până la urmă o să fie un rezultat foarte, foarte bun.”

Deși angajatele bănuite de maltratarea copiilor activează în instituția preșcolară de aproape patru ani, directoarea instituției spune că nu a bănuit că ele pot manifesta un astfel de comportament în raport cu micuții. Aceasta a mai declarat că pe perioada anchetei dădaca și educatoarea vizată au fost suspendate din funcții.

LILIANA TCACENCO, Directoarea Instituției Preșcolare nr.38 din Bălți, „Omenii (educatoarea și dădaca) da sunt acuma, nu sunt în instituție, atât fără comentarii mai mult. Vă rog mult, fără comentarii, atât m-am expus pe acest caz. – Păi, dumneavoastră ne-ați spus că doar ați sesizat organele, ce organe, vrem să știm și noi, unde ați mers, la poliție, la direcția învățământ, la procuratură? – Îmi pare foarte rău ce sa întâmplat, foarte mul îmi pare rău, este inadmisibil. Îmi pare foarte rău și îmi cer scuze față de dumneavoastră  că sa întâmplat aceasta într-o instituție de educație timpurie.”

 

Direcția de Învățământ Tineret și Sport s-a autosesizat pe cazul dat și că vor fi întreprinse acțiuni după examinarea de către procuratură.

ALEXANDRU ROȘCA, Șef Secția Direcția Învățământ Tineret și Sport Bălți, „Cazul se examinează la moment, de către, fișa de sesizare a fost oferită în toate instanțele, și la asistența socială, și la direcția de învățământ, și la poliție, de către direcția asistență socială a fost organizat comisia multidisciplinară unde. La moment suntem încă în examinare. Consider că este un caz regretabil, deci este un caz regretabil, așa ceva nu trebuie să se întâmple în instituții de învățământ. Rezultatele anchetei de serviciu și atunci vor fi întreprinse și atunci vor fi luate anumite atitudini de educator și ajutorul de educator.”

Educatoarea vizată nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor, dădaca a refuzat să vorbească cu presa. Procurorii precizează că, fiind un caz în care sunt implicați minori, nu pot face publice date despre anchetă. TV Nord va monitoriza acest caz pentru a vedea ce măsuri vor întreprinde instituțiile responsabile pentru a nu admite astfel de situații pe viitor, scrie tvn.md.