mamaplus

La Spitalul Municipal nr. 1 din Chișinău, 900 de mame împart aceeași baie veche

-
//
19.06.2020

În cadrul Spitalului Municipal nr. 1, în secția unde sunt îngrijiți copiii născuți înainte de termen, mamele sunt nevoite să împartă aceeași camera de baie veche și fără condiții pentru această categorie de paciente. Mai mult, proaspetele mămici trebuie să parcurgă o distanță considerabilă până la baie, asta deși sunt după nașteri complicate și abia își revin după intervențiile chirurgicale.

Anual, în secția prematuri a Spitalului Municipal nr. 1 sunt internate până la 900 de femei. Majoritatea, suportă o intervenție chirugicală la naștere. Unele femei rămân internate în secție luni la rând, alături de copii, timp în care nu au altă soluție decât să utilizeze cada din baie, greu de folosit după operație.

De când se află la autogestionare, spitalul trebuie, de sine stătător, să găsească resurse pentru reparația secției și a blocului pediatric, proiectul de renovare fiind deja elaborat. Anterior, a fost reparată maternitatea spitalului.

Din fericire, acum există posibilitatea de a construi un bloc sanitar nou, după ce un grup din mame care anterior au stat în aceeași secție au început o colectare de fonduri online. Mamele își propun să adune peste 3 mii de euro, pentru a repara camera de baie. O treime deja a fost adunată. Și proiectul grupului sanitar a fost deja elaborat de către un design voluntar.

Cei care vor să doneze bani o pot face pe pagina de Facebook a campaniei, „O baie pentru 900 de femei”. În mod ideal, fiecare salon trebuie să fie dotat cu o cameră de baie, spune șefa secției.