mamaplus

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la doi ani va fi aceeași indiferent că părinții sunt persoane asigurate sau nu

-
//
17.08.2022

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de doi ani va fi stabilită și acordată pentru fiecare copil în cuantum egal, indiferent de statutul părintelui acestuia în calitate de persoană asigurată sau neasigurată. Astfel, indemnizația lunară va constitui 1.000 lei. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Legii nr. 315/2016 privind prestațiile sociale pentru copii. Proiectul hotărârii Guvernului este propus spre examinare și aprobare până în data de 19 august, iar comentariile pot fi adăugate AICI.

Autorii inițiativei spun că în acest fel va fi asigurat caracterul non-discriminatoriu cu privire la susținerea statului oferit familiilor pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani.

Legislația în vigoare prevede că persoanele asigurate/ neasigurate beneficiază de următoarele tipuri de indemnizații:

  • indemnizația unică la naşterea copilului;
  • indemnizația lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, conform opțiunilor – în cazul persoanelor asigurate şi indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani – în cazul persoanelor neasigurate;
  • indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate.

Dacă proiectul va fi adoptat acesta ar urma să intre în vigoare de la începutul lunii octombrie a acestui an.