mamaplus

Încă o maternitate din Moldova a fost închisă, după ce o gravidă s-a infectat cu COVID-19

-
//
08.04.2020

După ce Maternitatea din Soroca și-a sistat recent activitatea, și secția de maternitate din cadrul spitalului raional din Telenești a fost închisă după ce o femeie gravidă a fost testată pozitiv la COVID-19, în aceeași zi în care a născut.

Aceasta s-a adresat la spital în dimineața zilei de 5 aprilie, iar pe parcursul zilei a prezentat simptomele specifice infecției.

I s-au prelevat probele necesare, iar spre seara au venit rezultatele de la laboratorul din Chișinău, care au confirmat contractarea virusului. Angajații medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare.

Potrivit directorului spitalui raional, Alexei Bivol, femeia a ajuns la maternitate la ora 04:00 dimineața, iar la scurt timp a născut, de aceea nu au reușit să îi facă investigațiile necesare.

„O gravidă dintr-un sat din raionul Telenești, s-a adresat pentru asistență medicală în maternitatea spitalului raional Telenești pe 5 aprilie dimineața, la 4, iar în 20 de minute a născut. Aceasta a venit în perioada de naștere, s-a acordat asistența după ce a născut. Evaluatorii medicali au analizat starea femeii și au văzut semne ale infecției cu Covid-19. Imediat s-au colectat probele care au fost transportate la laboratorul din Chișinău, la ANSP, iar până seara a venit și rezultatul pozitiv, tot în ziua aceea a fost transportată la instituția specializată din Chșinău, Spitalul Municipal pentru Copii nr. 2”, a declarat directorul instituției medicale, Alexei Bivol.

Potrivit lui, doi angajați medicali, care au contactat direct cu gravida, sunt monitorizați, iar în a 6-a zi de la izolare li se vor preleva probe pentru a confirma sau infirma prezența virusului în organism.

„Două persoane fost izolate la domiciliu, imediat, nu cu familia și copiii, noi am arendat o locuință. Ambele sunt monitorizate zilnic, dimineața și seara. La a 6-a zi, chiar dacă sunt sau nu semne specifice infecției, o să fie prelevate probe la coronavirus”, a precizat oficialul.

Cât ține de secția din cadrul spitalului, directorul dă asiguirări că au fost luate toate măsurile antiepidemice, lenjeria a fost dezinfectată, pereții dezinfectați, prelucrări cu cuarț, iar la moment secția nu primește pacienți, fiind închisă pentru o perioadă nedeterminată. Totodată, femeile gravide care vor avea nevoie de serviciul medicilor vor fi direcționate la spitalul din Orhei.

Ieri, Republica Moldova a depășit pragul de o mie de cazuri, după ce în urma procesării a 510 probe, 91 de persoane au primit un rezultat pozitiv. Din cele peste o mie de cazuri cu COVID-19, confirmate până astăzi, 10 sunt din Telenești.