mamaplus

Igor Șarov: ”Școala nu este sursa de bază a răspândirii virusului”

-
//
27.10.2020

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, consideră că „riscurile de infectare cu COVID-19 în instituţiile de învăţământ nu sunt mai mari decât în societate în ansamblu”. Declarațiile au fost făcute în cadrul prezentării situaţiei epidemiologice curente în instituţiile de învăţământ.

„Situaţia în pandemie nu este simplă, dar acţiunile pe care le întreprindem ne confirmă că direcţia este corectă. Actualizarea este importantă în contextul monitorizării noastre zilnice a activităţii grădiniţelor, şcolilor, instituţiilor profesional tehnice şi universităţilor timp de două luni de la începerea anului de studii. Reiterez, experienţa începerii procesului educaţional în contextul COVID, ne demonstrează că şcoala ca atare nu este o sursă de infecţie semnificativ mai mare ca alte activităţi. Este evident şi că atunci când respectăm regulile minimizăm riscurile. Constatăm, că numărul de cazuri creşte aproximativ într-un ritm similar cu cel din societate. Şcoala, aşadar, nu este sursă de bază de răspândire a virusului”, a declarat Igor Şarov.

Conform ultimelor date actualizate, numărul elevilor testaţi pozitiv cu COVID-19 este de 291, iar 6882 de elevi au fost plasaţi în regim de autoizolare. 384 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus şi 347 se află în izolare. Din personalul nedidactic şi auxiliar au fost infectate cu noul virus 66 de persoane, iar alte 71 se află în autoizolare.

În învăţământul profesional tehnic, în perioada 19-23 octombrie, au fost înregistraţi 15 elevi testaţi pozitiv cu COVID-19, 10 – cadre didactice şi 2 – reprezentanţi ai personalului nedidactic şi auxiliar. De asemenea, 15 grupe de elevi sunt plasate în autoizolare.

În învăţământul superior, sunt 10 studenţi testaţi pozitiv cu COVID-19, iar 126 de studenţi se află în autoizolare. 7 cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, în autoizolare se află 18. Din personalul nedidactic şi auxiliar au fost infectate 10 persoane.

Din numărul total de 1398 de instituţii de educaţie timpurie, şi-au reluat activitatea la decizia fondatorului 1146 instituţii de învăţământ. În prezent, 8 instituţii şi 29 grupe de copii se află în carantină. 

Copii confirmaţi pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 8, iar alţi 606 copii se află în autoizolare. 93 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, în autoizolare se află 111 de cadre didactice. Din personalul nedidactic şi auxiliar au fost infectate cu noul virus 40 de persoane, iar alte 111 se află în autoizolare.