mamaplus

Gravide infectate cu COVID-19, forțate să nască în depozite și hoteluri, în Coreea de Nord

-
//
24.05.2022

Femeile însărcinate din Coreea de Nord care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au fost forțate să se plaseze în carantină fără niciun tratament adecvat în unități improvizate, ceea ce a dus la un număr record de nașteri cu copii morți în țară. Singurele îngrijiri medicale pe care le-au primit femeile însărcinate în carantină din provincia Pyongan de Sud au fost două analgezice pe zi - același medicament dat tuturor pacienților cu COVID din Coreea de Nord, au declarat cei doi rezidenți pentru RFA.

Autoritățile nord-coreene au trimis multe femei însărcinate care suferă de COVID în depozite, ferme, fabrici sau hoteluri transformate în grabă în centre de carantină, a raportat instituția finanțată de guvernul SUA.

O sursă din orașul Anju a declarat pentru RFA că știa de două femei care au născut copii morți într-un hotel care găzduia 200 de rezidenți, inclusiv un caz în care un medic a ajutat la nașterea copilului.

Autoritățile nu au oferit îngrijire sau tratament suplimentar mamelor – chiar dacă acestea au febră mare sau prezintă semne de depresie postpartum.

Femeile însărcinate cu COVID-19 ar trebui să beneficieze de monitorizare maternă și fetală și acces la o „abordare multispecialitate, bazată pe echipă, care poate include consult de medicină obstetrică, materno-fetală, boli infecțioase, îngrijire pulmonară critică și specialiști pediatri, după caz”.

„Familiile sunt revoltate de faptul că oficialii de carantină, care spun că pot lăsa mamele îndoliate să iasă numai dacă își revin după simptomele COVID-19”, a spus sursa, conform RFA.

Coreea de Nord a recunoscut primul său caz de COVID-19 pe 13 mai, după luni în care a susținut că a avut zero cazuri sau transmisii pe parcursul întregii pandemii, potrivit Insider.

De atunci, se crede că numărul cazurilor din țară a depășit 2 milioane, deși o lipsă severă de truse de testare a făcut dificil pentru regimul lui Kim Jong Un să determine dacă infecțiile sunt mai mult decât bolnave de febră.

Țara s-a luptat să facă față focarului, spunându-le rezidenților să facă gargară cu apă sărată și să bea ceai din frunze de salcie ca remediu. Kim a criticat răspunsul propriilor oficiali la COVID-19 la o întâlnire recentă a partidului, acuzându-i pentru „atitudinea lor nepozitivă, slăbiciune și inactivitate”, a informat presa de stat pe 18 mai.