A fost inaugurată cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret

A fost inaugurată cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret

-
//
15.04.2016

La Centrul MOLDPEXPO din capitală a avut loc ieri inaugurarea ediţiei a XX-a a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, care se va desfăşura în perioada 14-17 aprilie. Ediţia din acest an este dedicată aniversării a 25-a de la declararea Independenţei Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

A fost inaugurată cea de-a XX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret

La ediţia curentă sînt reprezentate 120 de edituri şi distribuitori de carte din nouă ţări: Republica Moldova, România, Franţa, Germania, China, Italia, Polonia, Federaţia Rusă, Ungaria. Pe parcursul Salonului vor fi lansate circa 75 titluri de carte. 

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban,  a menţionat că Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este unul dintre cele mai reprezentative evenimente în peisajul culturii noastre.

„Obiectivul nostru principal este promovarea cărţii pentru copii. Salonul oferă diverse posibilităţi vizitatorilor: de a cunoaşte mai multe edituri din ţară şi de peste hotare; de a afla despre noi titluri importante de carte; de a participa la discuţii şi întîlniri cu scriitorii, la ateliere de creaţie, concursuri, întruniri profesionale; de a procura cărți la preţuri reduse. Pe parcursul celor patru zile, vom avea mai multe acţiuni interactive, care apropie copiii de carte, le arată drumul spre cartea bună şi spre bibliotecă”, a  precizat iniţiatoarea Salonului.  

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu a afirmat, la rîndul său, că Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este o  frumoasă sărbătoare a cărţii. „Acesta a devenit un brand cultural al Chişinăului, o emblemă a primăverii chişinăuiene”, a constatat Arcadie Suceveanu.

Ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Mátyás Szilágyi, a remarcat faptul că Salonul constituie o punte culturală dintre mai multe ţări. „Am venit cu mai multe cărţi în limba maghiară, precum şi în cea română. Sper că ediţia din acest an se va bucura de mult succes”, a  afirmat  oficialul maghiar.

Potrivit organizatorilor, cartea-surpriză, oferită gratuit copiilor – vizitatori ai Salonului, este şi în acest an elementul care face Salonul de la Chişinău deosebit de alte acţiuni similare din lume. Conform regulamentului, această carte aparţine autorului care a luat premiul Cartea Anului la ediţia anterioară a Salonului. Cartea-surpriză 2016 „Vrabia din geantă” scrisă de Dumitru Crudu va intra în 15000 de familii prin intermediul copiilor veniţi la Salon.

Salonul Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret este organizat de Ministerele Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova şi de alte instituţii de cultură.

Sursa: moldpres.md