mamaplus

Focar de difterie la hotar cu Republica Moldova. Pentru prevenirea bolii, oamenii sunt îndemnați să se vaccineze

-
//
06.11.2019

Un focar de difterie a fost depistat la hotar cu Republica Moldova. De la începutul anului, în Ucraina au fost înregistrate 20 de îmbolnăviri.

Agenția Națională de Sănătate Publică spune că deocamdată țara noastră nu este în pericol, dar, pentru a preveni riscul de apariție a bolii îndeamnă oamenii să se vaccineze. Potrivit specialiştilor, maladia se manifestă prin febra, tuse uscată, secreție nazală purulentă, relatează Moldova 1.

„Difteria decurge în diferite forme şi poate fi difteria nazală, difteria oculară, dar cea mai periculoasă este difteria faringelului, laringelui, care se manifestă prin o febră nu prea înaltă, undeva 38 jumătate, printr-o inflamație a ciclului limfoid de la intrarea în faringe. Şi difteria toxică, poate să atace miocardul, provocând miacardite diftierice, rinichii sistemul nervos periferic şi sistemul nervos central”, a declarat şeful secției ANSP, Anatolie Melnic.

Difteria poate fi prevenită doar prin imunizare, spun specialiştii Agenției Națională de Sănătate Publică.

„Calendarul de vaccinări al Republicii Moldova prevede vaccinarea primară cu trei doze în componența vaccinului pentavalent, care se aplică la vârsta de 2, de 4 şi de 6 luni. După asta merge ori vaccinarea la vârsta 2 ani, altă vaccinare la vârsta de 7 ani, una la 15, după la 20. Şi la persoanele adulte odată în 10 ani. Situația la noi e benefică până când în Republica Moldova, cazuri de difterie noi nu avem. Acoperirea vaccinală la vârsta țintă a copiilor de un an de zile  este în jur de 90 la sută, e puțin căci ar trebui să fie 95 la sută”, a precizat şeful secției ANSP.

În timp ce unii oameni consideră că doar imunizarea îi poate proteja de boală, alții refuză vaccinarea.

Ultimul caz de difterie a fost confirmat în Republica Moldova în anul 2009, în raionul Slobozia. Între 1994-1996, în țara noastră s-a înregistrat o epidemie de difterie. Atunci au fost depistate peste 880 de îmbolnăviri, iar 50 de oameni au decedat. De la începutul anului, în Ucraina au fost înregistrate 20 de cazuri. Cel mai mare focar este în regiunea Transcarpatia.