mamaplus

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului. Petronela Rotar: „Nu neglijați sănătatea voastră!”

-
//
04.02.2021

În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului. 

Cu această ocazie, scriitoarea Petronela Rotar a venit cu un mesaj extrem de emoționant pe pagina sa de Facebook.

Ea a povestit că și-a făcut analizele de rigoare, pe care le face, de altfel, cu regularitate, de când a împlinit vârsta de 30 de ani. Scriitoarea a spus că deși se bucură de fiecare dată când aude că este sănătoasă, e conștientă că nu toate femeile sunt la fel de norocoase. 
 

„Aflu că azi e Ziua Mondială împotriva Cancerului, iar eu taman săptămîna asta mi-am făcut controalele anuale, testul Papanicolau și ecografia mamară. Le fac de cînd am împlinit 30 de ani și, mărturisesc, am mereu emoții pînă aud cele mai frumoase propoziții din lume: sînii dumneavoastră sînt perfect sănătoși/colul dumneavoastră e foarte bine.”, și-a început postarea scriitoarea.

Mesajul vine să le îndemne pe toate femeile să aibă grijă de sănătatea lor și să meargă regulat la un control, pentru a se asigura că sunt bine. 

„Am în jur multe femei, unele mai tinere decît mine care nu au avut norocul să le audă, cărora viața li s-a schimbat brusc în clipa în care au primit rezultatele, care se luptă cu cancerul, au pierdut un sîn sau le-au fost extirpate părți din organele genitale. Cu cît l-au descoperit mai devreme, șansele lor sînt mai mari să fie bine. Așa că azi, de ziua împotriva cancerului, vă reamintesc și eu să aveți grijă de voi, să vă căutați regulat, să nu neglijați sănătatea voastră.”, a adăugat ea.

Mai mult decât atât, Petronela Rotar a povestit că, împreună cu fiicele ei, a hotărât ca fetele ei să se vaccineze și le-a îndemnat pe toate mamele de fete și nu numai să se gândească la sănătatea fiicelor lor și să fie responsabile.

„Ba zilele astea am făcut mai mult. În ultima perioadă am tot citit despre cancerul de col cauzat de HPV și despre faptul că Austria preconizează că în 2035 nu va mai avea niciun caz datorită campaniei de vaccinare, care la noi a fost un eșec răsunător. De alfel, ne aflăm pe locul 1 în Europa în privința ratei mortalității din cauza cancerului de col uterin, de 4 ori mai mare decît rata Uniunii Europene. Și, după ce am făcut toate analizele și fetelor și ne-am consultat cu medicul ginecolog, am decis împreună să se vaccineze împotriva HPV, fiindcă acum zece ani am fost suficient de stupidă și fricoasă cît să nu mă opun valului de respingere a vaccinului și să fiu eu cea care ia decizia să își vaccineze fetele. Am greșit, dar din fericire nu e prea tîrziu.

Scriu asta ca să încurajez mamele de fete (și de băieți, desigur) să se informeze, să citească, să afle cum stau lucrurile pe la alții și să facă ce e mai bine pentru fetele lor.”, a încheiat Petronela Rotar.

Petronela Rotar este o scriitoare din România, cunoscută pentru destinul său tragic, dar și pentru curajul de a scrie despre dramele vieții ei. Printre cele mai citite cărți ale ei se se numără: „Ajută-mă să nu dispar”; „Privind înăuntru”, „Orbi”, „Alive” și „Sfârșitul Nopții.

Lansată în urmă cu 20 de ani, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului este o inițiativă globală, care are drept scop  creșterea gradului de conștientizare a cancerului și încurajarea acțiunilor de prevenire, detectare și tratament al acestei afecțiuni grave.

Conform datelor statistice, anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer. Maladiile oncologice constituind cea de-a doua cauză principală a mortalității din țară, după maladiile cardiovasculare.