Elevii unui liceu din Chișinău fac carte în condiții infernale

Elevii unui liceu din Chișinău fac carte în condiții infernale

-
//
05.09.2017

Au început noul an de studii fără acoperiș și cu zgomote infernale! Sute de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” sunt nevoiți să facă lecții în praf și gălăgie. Acoperișul și sălile de studii ale instituției nu au fost încă reparate. O situație similară se atestă și la Centrul de Excelență în Construcții. Și aici elevii au început noul an de învățământ fără câteva săli de clasă și cu acoperișul demontat. Acum, elevii fac ore în două schimburi.

Elevii unui liceu din Chișinău fac carte în condiții infernale

Lucrările de reparație la acoperișului Liceului „Mihai Eminescu” așa și nu au fost finisate. Elevii au început orele cu acoperișul în reparație, zgomot sub geamuri și praf de la materialele de construcție. Profesorii și elevii spun că cel mai mult tânjesc după cabinetele în care făceau lecții în anii trecuți.

„Desigur că dorim să facem lecții, că e o comoditate să învățăm în cabinetele în care ne-am obișnuit. Dar, deja ne vom obișnui cum o să fie”.

„Nici nu se discută. Acolo ești ca acasă. E de dorit într-un cabinet, dar e imposibil, așa că mergem dintr-un cabinet în altul după elevi. E mai dificil”, susține profesorul de fizică, Nicolae Marian.

Acoperișul a fost demontat de o firmă de construcții angajată să facă reparație în instituție. După ce a fost acționată în judecată de către conducerea liceului, firma s-a apucat să repare acoperișul. Numai că, din cauza ploilor, au fost afectate toate cabinetele de la etajele 3 și 4. Primăria Capitalei a alocat peste 1,3 milioane lei, din fondul de rezervă, pentru reparația acoperișului liceului. Lucrătorii spun că în două săptămâni lucrările la acoperiș vor fi încheiate.

„Noi ne gândim că poate, săptămâna asta, cealaltă, să terminăm”.

„Lucrul merge bine până când. Noi timp de vreo două săptămâni trebuie să fie gata tot, cel mult. Noi intrăm în termen”.

„Ei spun că într-o săptămână se apucă de pus țigla. Ar fi minunat dacă s-ar apuca de volumul de lucru în cabinete, suntem în două schimburi și până la Anul Nou o să reușim să finalizăm și cu cabinetele”, a menționat directorul-adjunct, probleme de gospodărie, Petru Novac.

Și Centrul de Excelență în Construcție și-a început noul an de studii cu jumătate de clădire în ruine. Potrivit administrației instituției, lucrările, începute în luna iulie, în baza unui ajutor oferit de Banca Mondială, vor mai dura. Din acest motiv, și aici, elevii sunt nevoiți să învețe în două schimburi.

„Lucrăm în două schimburi și asta este complicat. Am finisat blocul întâi cu acoperișul, care îl avem la nivelul așternut al țiglei metalice”, spune Valeriu Pelivan, Centrul de Excelență în Construcții.

Deși se declară deranjați de zgomotul aparatelor folosite la reparație, elevii și profesorii spun că așteaptă cu nerăbdare să vadă instituția modernizată, iar pentru asta sunt dispuși să rabde toate incomoditățile.

„Este zgomot și nu se aude ce vorbește profesorul, dar în rest nu prea sunt probleme cu asta”.

„N-ai ce face, dacă ești concentrat trebuie să fii concentrat pe ceea ce faci, să nu atragi atenția”.

„Intrăm în situație profesorii, cu atât mai mult că avem săli de studii, nu numai în bloc, dar și în atelier, în laborator și în cămine”, susține profesoara de istorie, Alina Răileanu.

Administrația instituției speră că, până la 15 octombrie, etajele 3 și 4 vor fi și ele finisate, iar întreaga clădire – până în luna septembrie 2018. Potrivit directorului, instituția nu a mai fost reparată capital de 55 de ani.

Sursa: TV8.md