mamaplus

Duminica Floriilor: Ce semnificație are această zi și ce tradiții respectă creștinii

-
//
15.04.2022

Pe 17 aprilie 2022, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile. Există numeroase superstiții și tradiții de Florii, sărbătoarea fiind una de mare însemnătate. Această zi marchează şi începutul Săptămânii Patimilor, care se sfârșește odată cu Învierea Domnului. 

Ce semnificație are Duminica Floriilor

Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând singura data când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat.

Ce trebuie să faci cu ramurile de salcie, de Florii

Salcia înlocuieşte de fapt ramurile de măslin şi finic. În această zi se ține o Liturghie diferită de cea care se oficiază în celelalte duminici. Pe de altă parte, potrivit unei legende, salcia s-ar facut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ajutând-o să îşi continue drumul.

Drept mulțumire, Fecioara Maria a dăruit sfințenie salciei. În zilele noastre, creştinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzează pe toți cei din casă de boli.

Alții respectă o altă tradiție de Florii: le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuința sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile. 

În unele zone, sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credința că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an. Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele.

Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le va crească înaltă cânepa. 

Alte tradiții de Florii

  • În primul rând, dat fiind că de Florii e dezlegare la pește, acesta nu trebuie să-ți lipsească din meniul de sărbătoare.
  • Nu te spăla pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este neapărat necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.
  • Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorință îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot. 
  • Cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte, se spune la țară.
  • Cine se spală azi pe cap trebuie s-o facă doar cu apă desântată şi sfințită, altfel riscă să albească precum pomii care dau în floare.
  • Gospodinele coc plăcinte pe care le dau de pomană săracilor. 

Sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi „Nunta urzicilor”

  • În această zi înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. De aceea, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi ”Nunta urzicilor”.
  • Sărbătoarea Floriilor, ziua numelui pentru toți cei botezați după flori, are rădăcini adânci în istorie. Pe vremea romanilor era dedicată Zeiței Flora. Ulterior, creştinii au transformat-o în ziua de debut a pregătirilor pentru Învierea Domnului, legând-o de intrarea Domnului în Ierusalim.
  • Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopții şi să se spele pe cap cu ea, apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.
  • Tradiția spune ca este bine ca în ziua de Florii să se aerisească hainele, să se primenească obiectele din casă, iar fetele să-şi scoată zestrea afară în soare pentru a-şi atrage ursitul.