Doar persoanele asigurate pot beneficia de intervenții chirurgicale

Doar persoanele asigurate pot beneficia de intervenții chirurgicale

-
//
05.02.2015

"In cazul descris de Dumneavoastră persoanele care au avut de suferit de pe urma accidentului nu pot conta pe intervenții chirurgicale repetate fără achitarea serviciilor medicale sau fără procurarea poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală”, astfel a comentat apelul unui cititor al site-ului NOI.md șefa Serviciului de presă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Silvia Munteanu.

Doar persoanele asigurate pot beneficia de intervenții chirurgicale

Autorul mesajului a comunicat, în special, că „un cunoscut de-al său (cetățean al Moldovei) a fost implicat la Chișinău într-un accident rutier – automobilul lui a derapat de pe șosea. De asemenea, a avut de suferit și un pasager al mașini. Ambele victime au fost operate, dar au nevoie de intervenții chirurgicale repetate, însă medicii refuză să-i opereze fără bani și chiar cu oferirea imobilului în calitate de gaj. Ambele persoane nu dispun de polița de asigurare obligatorie de asistență medicală și nici nu au posibilitatea de a acumula rapid suma necesară de bani.

De aceea solicit să se explice dacă este legitim și în conformitate cu legislația Moldovei să se refuze operarea persoanelor afectate, aflate în stare gravă? Este posibilă în cazul dat intervenția chirurgicală fără plata în avans?”

Șefa Serviciului de presă a explicat că, „potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală (AOAM), toate persoanele fizice sau juridice sînt obligate prin lege să asigure riscul propriu de a se îmbolnăvi şi/sau riscul de a se îmbolnăvi al altor categorii de persoane a căror asigurare este de competenţa lor. Persoana asigurată are dreptul să beneficieze de servicii medicale în volumul şi de calitatea prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit Programului, asistenţa medicală urgentă prespitalicească se acordă gratuit și în regim non-stop atît persoanelor asigurate, cît și celor neasigurate. Asistenţa medicală urgentă prespitalicească reprezintă un pachet universal de servicii acordate pacientului în stare gravă la locul accidentului sau îmbolnăvirii şi în timpul transportării pînă la transmiterea pacientului instituţiei medico-sanitare.

De asistența medicală spitalicească pot beneficia gratis doar persoanele asigurate, iar în cazul bolilor sociale (cancer, tuberculoză, HIV/SIDA, boli mintale etc.) – și cetățenii neasigurați. În plus, 15 categorii de cetățeni, inclusiv copiii pînă la 18 ani, studenții, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, mamele cu patru și mai mulți copii, şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă etc. sînt asigurați din contul bugetului de stat.

În cazul dat a fost acordată asistența medicală urgentă prespitalicească, care este gratuită. Mai tîrziu, pentru a beneficia de asistența medicală spitalicească persoanele afectate trebuie să procure  polița de asigurare sau să achite serviciile necesare.

De menționat că în primele trei luni ele vor putea achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pe anul 2015 cu o reducere de 50 la sută (2028 lei) și 75 la sută (1014 lei) – pentru proprietarii terenurilor cu destinație agricolă”, a explicat Munteanu.

Informații suplimentare pot fi aflate accesînd pagina web a Companiei – www.cnam.md.