mamaplus

Cum s-au redeschis câteva grădinițe din Chișinău și în ce condiții activează

-
//
26.08.2020

Deși grădinițele private au dreptul să activeze încă de săptămâna trecută, majoritatea nu s-au redeschis. Doar unele și-au reluat orele abia acum câteva zile, după ce au obținut toate certificatele permisive și au demonstrat că regulile anti-COVID sunt respectate. De exemplu, la una dintre grădinițe copiii au fost rugați să-și lase jucăriile acasă și să vină cu propriile sticle pentru apă. Micuții au petrecut mai mult timp pe afară, pentru că așa e mai sigur, spune administrația.

Din cauza pandemiei, copiii de la o grădiniță privată din capitală au petrecut toată ziua afară. Au încercat să păstreze distanța socială, pe cât a fost posibil, iar în timpul activităților nu s-au atins de lucrurile altor copii.

„Acele rechizite pe care le avem, creioane, acuarelă, tot ce avem este individualizat, deja nu mai sunt pe masă seturile care se folosesc”, susține Sergiu Afanasiu, directorul unei grădinițe.


Chiar și instrumentele muzicale au fost scoase afară pentru lecția de muzică, iar copiii s-au așezat exact la un metru și jumătate distanță. Părinții spun că și-au trimis copiii la grădiniță fără frică, în pofida numărului în creștere a infecțiilor. În prima zi, la grădiniță au fost lăsați să vină doar 15 copii, iar în următoarele zile, ceilalți vor fi încadrați în grupe noi.

„Am format alte grupe noi, am folosit toate spațiile. Avem spații de 75-80 de metri pătrați, acolo 12 copii se pierd”, mai spune Sergiu Afanasiu.

Părinții care și-au dus copiii la grădiniță au fost nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere și nu au fost lăsați să intre în instituție. Programul copiilor, deocamdată, este doar până la ora 13:00, fără pauza de somn.