mamaplus

Cu măști și distanțare fizică între enoriași. Noi restricții privind desfășurarea slujbelor religioase

-
//
30.04.2021

Cu două zile înainte de Paști, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) anunță că se reia activitatea lăcașurilor sfinte și desfășurarea slujbelor bisericești cu participarea enoriașilor, începând cu 30 aprilie, pe întreg teritoriu al țării. Odată cu reluarea activității, autoritățile anunță și un set de măsuri pe care cetățenii sunt obligați să le respecte atunci când merg la biserică.

Regulile pe care trebuie să le știe toți credincioșii:

„Se recomandă desfășurarea activității cultelor religioase, ce ține de organizarea întrunirilor cu caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase, cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19:

  • Admiterea în interiorul lăcaşurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcașul de cult a prevederilor prezentului subpunct.
     
  • Instalarea la intrare în lăcașul de cult, în locuri vizibile și accesibile, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. La intrarea în lăcaşul de cult și în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile.
     
  • Efectuarea triajului observațional și măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcașurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
     
  • Purtarea obligatorie a măştii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
     
  • Plasarea, la loc vizibil, a anunțurilor scrise privind regulile de distanțare fizică, de evitare a aglomerațiilor, de acces limitat în lăcaşurile de cult şi în locurile de organizare a slujbelor (inclusiv numărul maxim admis de persoane aflate concomitent în lăcașul de cult), precum și despre obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție, respectării igienei mâinilor și a etichetei tusei și a strănutului. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele aflate în lăcașul de cult a regulilor stabilite.
     
  • Monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome specifice infecției respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează și informează medicul de familie.
     
  • Evitarea contactului și a sărutării obiectelor de cult.
     
  • Neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult. 11.9. Promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări.
     
  • Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru.
     
  • Se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafețele de contact frecvent (de exemplu mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.).
     
  • Îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice și persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă.
     
  • Evitarea organizării pelerinajelor.
     
  • Activitățile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber se vor desfăşura cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri între persoane.

Începând de joi, 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii de oameni, de către Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. O Dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) joi, 29 aprilie.