Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în postul Sfintei Marii

Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în postul Sfintei Marii

-
//
14.08.2017

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc vechi intră azi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi Postul Sfintei Marii. Postul va dura pînă la 28 august, cînd este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.

Creștinii ortodocși de stil vechi intră azi în postul Sfintei Marii

Deşi este un post relativ scurt, de două săptămîni, acesta este unul aspru. Dezlegare la peşte şi vin se face doar la un singur praznic, pe 19 august, cînd este marcată Schimbarea la faţă a Mîntuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri şi vineri creştinii mai rîvnitori consumă bucate fără untdelemn, iar în zilele de marţi, joi, sîmbătă şi duminică au dezlegare la untdelemn.

Biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-şi menţină puterile şi sănătatea trupului. Totodată, creştinii sînt îndemnaţi să se abţină de la petreceri, să frecventeze slujbele şi să se împărtăşească cu sfintele daruri. Enoriaşii se pot împărtăşi din prima duminică, în ajun mergînd la spovedanie.

În ultima zi a postului se merge seara la vecernie. În ziua Marelui Praznic se oficiază Sfînta Liturghie, după care se poate gusta din toate bucatele.

Acesta este unul dintre cele patru posturi din an, alături de Postul Naşterii Domnului, Postul Paştilor şi Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Tradiţii legate de Postul Sfintei Marii

Postul Sfintei Marii durează două săptămîni și precede sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului" sau Sfînta Maria Mare, care este unul dintre Praznicele Împărătești, sărbătorit în fiecare an la 15/28 august.

Tradiția spune că acest post, numit și Sîntamaria Mare, ar fi rupt din postul Paștelui, care, în trecuturile îndepărtate, ar fi durat nouă săptămîni, și nu șapte, cît are acum.

Tradiția străveche spune că oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți daca ar fi ținut un post de nouă săptămîni și atunci s-au pus două săptămîni de post înaintea Sfintei Marii.

Deși e scurt, de numai două săptămîni, postul Sfintei Marii este foarte aspru. Astfel, Biserica le recomandă credincioșilor ca în zilele de luni, miercuri și vineri să nu mănînce nimic pînă la ora 3 după amiază, apoi se consume mîncare uscată, adică fără grăsime. În celelalte zile se mănîncă, de asemenea, fără ulei și numai sîmbăta și duminica se face dezlegare la vin și ulei.

O mare sărbătoare creștin-ortodoxă care pică în postul Sfintei Marii este sărbătoarea Schimbării la Față a Mîntuitorului, cînd se face dezlegare la pește.

Tradiția spune că, la această zi mare, natura se pregătește de toamnă. Păsările călătoare se pregătesc la rîndul lor de plecare spre tărîmuri calde, iar animalele tîrîtoare încep să intre în pămînt, la adăpost de vremea rece.

Sursa: moldovenii.md