mamaplus

COVID-19 în Moldova: De azi, pacienţii cu forme uşoare nu vor face teste repetate pentru a fi externaţi

-
//
26.08.2020

De astăzi, pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19, tratați acasă sau la spital, nu vor face un test repetat. Iar, după încheierea tratamentului, ei nu vor fi autoizolați timp de două săptămâni, așa cum era până acum. Precizările au fost făcute de către un grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit OMS și Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor, un pacient de COVID-19 nu mai este contagios şi nu prezintă risc pentru cei din jur, după 10 zile de boală.

”La persoanele infectate cu virusul Sars-Cov-2, deja la a noua zi, virusul nu a fost viabil pe mediile de cultură. Efectuând aceleaşi studii la pacienţii care s-au însănătoşit, au dispărut semnele clinice, chiar dacă testul a fost pozitiv, cultivarea pe medii nu s-a dovedit. Acest lucru ne-a permis să constatăm că acest virus nu este viu şi după zece zile pacientul nu mai prezintă pericol pentru cei din jur.”, susține Angela Parschiv, președinta comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății.

Din acest motiv, începând de marți, pacienţii asimptomatici vor ieşi din autoizolare după zece zile de la efectuarea primului test pozitiv la COVID-19, fără a efectua o testare repetată.

Persoanele care prezintă semne ale bolii, dar cu forme uşoare şi medii, vor fi externate sau excluse din tratament la domiciliu, după cel puţin 13 zile de la apariţia simptomelor. Nici ei nu vor mai efectua un test repetat care să demonstreze că nu mai sunt bolnavi şi nu vor mai sta în autoizolare.

În cazul persistenței semnelor post-COVID după externare, pacientul poate continua tratamentul de recuperare la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, fără a sta în izolare.Studiile internaţionale arată însă că bolnavii cu forme grave pot infecta alte persoane o perioadă mai îndelungată.

Vor fi supuşi testării repetate la externare copiii, cu vârsta de până la şapte ani. Totodată, Ministerul Sănătăţii mai anunţă că, de marți, mai multe categorii de pacienţi care nu prezintă semne ale noului coronavirus, dar care trebuie să fie internaţi în spital, vor face, totuși, testul la COVID-19.

Vor mai fi testate înainte de internare şi persoanele care suferă de boli autoimune – tuberculoză, SIDA, dar şi cei care au nevoie de un transplant de organe. Totodată, a fost extinsă vârsta celor care suferă de o formă uşoară de COVID-19 şi pot efectua tratamentul la domiciliu, de la 60 la 65 de ani. Se pot trata la domiciliu şi copiii mai mari de şapte ani, cu forme uşoare ale bolii. Ministerul Sănătăţii a actualizat şi tratamentul bolnavilor de COVID-19, de unde au fost excluse două preparate medicamentoase.