mamaplus

Copil de 3 ani cu boală cardiacă, refuzat de medici, din cauză că părinții nu erau vaccinați anti-COVID

-
//
01.02.2022

Un băiețel în vârstă de 3 ani din Cipru a fost internat cu o boală cardiacă gravă și avea nevoie urgent de o operație în străinătate. Trei țări au refuzat însă să-l trateze în spitalele lor, pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați împotriva COVID-19.

Copilul va fi operat, până la urmă, în Grecia, dar cazul evidențiază dilemele etice cu care se confruntă autoritățile din domeniul sănătății și ridică semne de întrebare despre cât de îndreptățiți sunt medicii să refuze pacienți.

Băiețelul nu a putut fi operat în spitalele din Cipru, astfel că Ministerul Sănătății a aranjat să fie dus cu un avion în Germania joia trecută. Cu o zi înainte ca transferul să aibă loc, spitalul din Frankfurt a informat însă autoritățile cipriote că nu-l mai primesc, deoarece părinții băiatului nu s-au vaccinat.

Autoritățile din Cipru au propus ca copilul să fie însoțit de un tutore legal în locul părinților săi, dar această sugestie a fost respinsă. Un oficial german al Ministerului Sănătății a confirmat că nu există nicio regulă potrivit căreia spitalele nu pot trata persoanele nevaccinate, cu atât mai puțin copiii ai căror părinți nu sunt vaccinați. Oficialul a adăugat însă că fiecare spital are propriile restricții și își face propriile aranjamente cu pacienții.

Ulterior, autoritățile cipriote au încercat să-l transfere la centre medicale specializate din Marea Britanie și Israel pentru a efectua operația, dar au fost respinse din același motiv invocat de Germania.

Țara care l-a acceptat a fost Grecia. Sâmbătă, copilul a fost dus cu avionul la Atena și va fi operat într-un spital privat din capitala elenă, potrivit directorului general al ministerului cipriot al Sănătății, Christina Yiannaki.

Joia trecută, părinții s-au vaccinat, dar trebuiau să aștepte șase săptămâni înainte de a fi acceptați de spitalele străine, iar copilul trebuia operat imediat.