mamaplus

Copiii născuți pe teritoriul Republicii Moldova vor beneficia de dreptul garantat la cetățenie

-
//
08.06.2023

Inițiativa legislativă care prevede dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării noastre a fost votată, în a doua lectură, de 68 de deputați.

mamaplus

Documentul vizează modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova în vederea excluderii sintagmei ce prevede că copiii născuți pe teritoriul țării pot obține cetățenia Republicii Moldova doar dacă la momentul nașterii cel puțin unul dintre părinții deține dreptul de ședere, beneficiază de protecție internațională sau este recunoscut apatrid de către autoritățile competente. Prin excluderea acestei prevederi proiectul urmărește conformarea normei legale cu prevederile Convenției ONU privind statutul apatrizilor, Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și Convenției cu privire la drepturile copilului.

Initiațiva legislativă aparține deputatei Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Angela Munteanu-Pojoga. Proiectul de lege este susținut de Instituția Avocatului Poporului și de Consiliul de egalitate, fiind menționat drept sugestie legislativă în raportul pentru anul 2021 privind situația prevenirii discriminării în țara noastră.