mamaplus

Copiii născuți în Italia ar putea primi numele de familie ale ambilor părinți

-
//
28.04.2022

Copiii italieni ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinți, a decis Curtea Constituțională de la Roma, modificând astfel tradiția prin care toți nou-născuții sunt numiți automat după tatăl lor, informează agenția Reuters.

Actuala practică este „discriminatorie şi dăunătoare pentru identitatea” copilului, a precizat instanța supremă din Italia într-un comunicat, adăugând că ambii părinți ar trebui să aibă posibilitatea de a alege numele de familie ale copiilor lor.

Copiii ar trebui să primească numele de familie ale ambilor părinți în ordinea decisă de aceştia, cu excepția cazului în care părinții se pun de acord ca fiii sau fiicele lor să primească doar unul dintre nume, a adăugat Curtea Constituțională a Italiei.

Noua legislație, care urmează să fie aprobată în Parlament, va fi necesară pentru a pune în aplicare această decizie. Ministrul italian al Familiei, Elena Bonetti, a scris pe Facebook că Guvernul de la Roma va sprijini pe deplin Parlamentul în acest proces de legiferare.

Papa Francisc şi liderii politici italieni şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorările legate de impactul generat de scăderea ratei natalității în Italia, suveranul pontif vorbind și de Europa, în condițiile în care cheltuielile legate de creşterea copiilor sunt considerate unul dintre factorii vinovați pentru această situație.