mamaplus

Copii alungați din casa de propriul tată. Le-a deconectat și lumina pentru a se răzbuna pe mama lor

-
//
01.11.2022

O mamă cu doi copii din satul Văratic, raionul Rîșcani, a fost alungată de fostul soț în stradă după ce aceasta i-a cerut divorțul, pentru că nu mai suporta violențele la care era supusă, scrie Nordnews. Bărbatul a decis să se răzbune și a schimbat lacătul de la ușa apartamentului în care până nu demult locuia Doina Miron și copiii săi de 2 și 6 ani.  

Micuțul Darius și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu mama și sora sa în frig și întuneric. Pentru că femeia a refuzat să părăsească locuința, fostul soț a deconectat apartamentul de le energia electrică. Iar după o săptămână de la divorț, a scris locuința pe numele tatălui său.

„Aici sunt câteva lucruri pe care am reușit să le luăm din fugă. Aici sunt hainele copiilor, încălțăminte, tot ce am reușit să luăm în acea dimineață din apartament”, a povestit Doina Miron.

„Venea tatăl lui la mine și îmi arăta actele și îmi spunea că trebuie să plec din casă. Am venit de la grădiniță și când am încercat să deschidem ușa, nu mi-a reușit”, a mai spus femeia.

Doina Miron susține că apartamentul a fost cumpărat din banii pe care i-au agonisit împreună, iar o parte din sumă a fost achitată de părinții ei. Greșeala cea mare a fost să cumpere locuința pe numele viitorului soț, când încă nu erau căsătoriți oficial.

„M-am adresat de mai multe ori la instituțiile competente, inclusiv la serviciul asistență socială, la primar, poliție. Poliția a refuzat categoric să-mi accepte plângerile pentru că apartamentul aparține fostului meu socru și eu nu am niciun drept. M-am adresat și la Procuratura Generală, la Ministerul Afacerilor Interne, la Președinție, la FEE-Nord, dar m-au refuzat cererea.”

Femeia regretă că a tăcut prea mult timp și a îndurat umilințele soțului. Acum, grija cea mare sunt copiii ei, care au văzut toate violențele din familie.

„Eu mă temeam de el. El era cuminte și calm, dar erau perioade în care devenea agresiv și îmi spunea că mă va bate măr”, a mărturisit mama celor doi copii.

–Tata a bătut-o pe mama.

– Ce ai vrea să spui lui?

– De ce ai stins lumina, de ce ai încuiat ușa și ne-ai dat afară din casă?  

Vecinii spun că familia părea una exemplară și nu-și pot explica cum s-a ajuns la o asemenea situație. 00061 VOX EL RO

„Pare bun, e meșter, e gospodăros. Dar știți cum se spune, nu trebuie să apreciezi cartea după coperta frumoasă și fără a-i ști conținutul. Este foarte rău. Dacă nu s-a împăcat cu soția, copiii nu sunt de vină.  Pentru ce le-a deconectat lumina? De ce le-a luat totul? Nu e bine ce a făcut.”

Tată copiilor, Gheorghe Miron, a refuzat să discute cu jurnaliștii NordNews. Acesta doar a menționat că a cumpărat apartamentul din banii proprii până a se însura. Nici avocatul bărbatului nu a vrut să discute la acest subiect. Am încercat să obținem o reacție de la poliție, dar și aici am primit refuz din motiv că ancheta este în desfășurare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, 648 de persoane au devenit victime ale violenței în familie, dintre care 70% au fost femei.

Cifra reală este mult mai mare, deoarece multe femei nu solicită ajutor, ci suportă bătăi și umilințe ani la rând, de frica societății și a prejudecăților.